Activități metodice ale profesorilor de Religie, în județul Bacău 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea părintelui profesor dr. Adrian Alexandrescu, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, perioada sfârșitului lunii noiembrie și începutului de lună decembrie a fost dedicată activităților metodice ale profesorilor de Religie din județul Bacău.

Întâlnirile, ce au vizat segmentul de perfecționare a cadrelor didactice, au avut ca țintă atât aprofundarea tematicii: Valorificarea programelor școlare/CDȘ în vederea aplicării curriculum-ului național centrat pe formarea competențelor elevilor, dar și analiza acelor aspecte ce țin de perfecționarea cadrelor disciplinei, concursurile școlare, parte­neriatele locale și județene pre­cum și implicarea profesorilor în acțiuni de colaborare cu familia religioasă eparhială.

 

Întâlnirea Cercul metodic Bacău Nord s-a desfășurat la Școala Gimnazială „Constantin Platon" din Bacău. Lecția demonstrativă și referatul au fost susținute de către doamna profesoară Manuela Neculcea, directorul adjunct al școlii gazdă. La activitate, invitat a fost părintele Răzvan Radu, asistent social al Protoieriei Bacău, care a prezentat proiectul eparhial „Vrei să fii bun de Crăciun?", ediția 2022. Derularea acestui proiect se face și cu implicarea profesorilor de Religie Ortodoxă, care împreună cu elevii și părinții lor, prin activități de voluntariat, sprijină copiii din parohiile defavorizate.

Vineri, 09 decembrie 2022, la Școala Gimnazială Cleja Centru a avut loc ședința Cercului metodic Bacău Sud. Lecţia demonstrativă „Crăciunul – speranță, lumină, bucurie" a fost susţinută, la clasa a IV-a, de către doamna profesoară Şarig Angela, iar referatul a fost prezentat de dna profesoară Iacob Antoaneta. La această întâlnire au participat, pe lângă cele 24 de cadre didactice ale Cercului metodic, părintele inspector Adrian Alexandrescu şi primarul comunității, dl Iştoc Petru. Activităţile au fost dinamice şi creative. Atmosfera a fost una de poveste, lecţia continuând cu un minispectacol, ce a însumat momente specifice perioadei de suflet: colinde, cântece, poezii şi urătură.

Ședința Cercului metodic „Preot profesor Constantin Leonte”, dedicat liceelor și colegiilor băcăuane, s-a desfășurat la  Colegiul Economic "Ion Ghica" Bacău. Activitatea metodică a fost susținută de doamna profesoară Cojan Teodora și a fost urmată, în capela Colegiului, de o slujbă de pomenire pentru profesorii de religie mutați la cele veșnice. De asemenea, profesorii prezenți au făcut propuneri privitoare la buna desfășurare a proiectului social-filantropic „Vrei să fii bun de Crăciun”, precum și pentru reluarea proiectului ,,Cuvinte de duhovnici pentru tineri”.

Cercul metodic Onești a fost găzduit de Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu" Onești. Activitatea cercului a debutat cu participarea cadrelor didactice și a elevilor la vecernia pentru sărbătoarea  Sfântului Apostol Andrei,  întrucât anul 2022 a fost declarat de Patriarhia Română „Anul Omagial al Rugăciunii". Apoi elevii însoțiți de profesorii de religie au participat la prezentarea referatului cu tema „Valorificarea programelor școlare/CDȘ în vederea aplicării curriculumului național centrat pe formarea competențelor elevilor" de către domnul profesor Bogdan Mocanu de la Școală Gimnazială ,,Ghiță Mocanu” Onești. Întreaga activitate, coordonată de către doamna director prof. Bârgăoanu Otilia Anuca, a avut loc în cadrul Protoieriei Onești, gazdă fiind părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu.

Ședința Cercului metodic Dărmănești s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika" Comănești. Lecția demonstrativă a fost susținută de domnul profesor Cozma Teoharie, iar referatul a fost realizat de doamna profesoară  Timaru Oana.

Cercul metodic Buhuși și-a derulat activitatea  la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu" Buhuși. Lecție demonstrativă la clasa a VII-a a fost pregătită de doamna profesoară Sandu Elena, iar referatul a fost de prezentat de către doamna profesoară Țuglea Petrina și domnul profesor Grigore Dan.

Activitate metodică a Cercului din Podu Turcului a avut loc la Scoala Gimnazială nr. 1 Păncești. Lecția demonstrativă a fost susținută de către pr. prof. Radu Marian Gabriel, la clasa a VII -a, iar referatul de către dl. prof. Nunu Vasilică.

Așadar, sfârșitul anului calendaristic a împletit bucuria reîntâlnirii și a comuniunii cu bogăția împărtășirii roadelor duhovnicești și profesionale pentru profesorii de religie și elevii acestora. Întâlnirile din cadrul Cercurilor metodice constituie activități de perfecționare pentru profesori și sunt desfășurate de trei ori pe parcursul fiecărui an școlar.

 

Prof. Adrian-Viorel Nechita,

Colegiul Pedagogic ”Ștefan cel Mare” Bacău