215 elevi din județului Bacău au participat la etapa județeană a olimpiadei de Religie ortodoxă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, s-a desfășurat sâmbătă, 18 martie 2023, la Şcoala Gimnazială ”Miron Costin” Bacău, etapa județeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, la care au fost înscriși 215 elevi de clase V-XII, din 101 unități școlare ale județului Bacău.

Competiția de excelență, care se adresează elevilor cu aptitudini și înclinații pentru disciplina Religie, a debutat cu un gând de înviere, părintele inspector de specialitate, prof. dr. Adrian Alexandrescu raportându-se cu acest prilej la o frumoasă rugăciune,cu miez și cu lumină”, alcătuită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. În alocuțiunea sa, părintele inspector a transmis elevilor și profesorilor binecuvântarea părintească a Ierarhului, îndemnându-i pe tineri ”la studiu consecvent, neuitând a orienta efortul de voință înspre oglindirea în fapte a credinței celei adevărate”. De asemenea, au fost apreciate strădaniile, dragostea și disponibilitatea tinerilor față de disciplina de concurs.

Conform regulamentului specific de organizare și desfășurare, evenimentul didactic, prin ale sale probe de concurs, ce au avut alocate un timp de trei ore, a oferit tinerilor elevi posibilitatea de a exersa și dovedi competențele generale însușite la clasă. La nivel gimnazial: utilizarea conceptelor specifice religiei proprii, în conexiune cu diferite manifestări ale credinței; manifestarea unui comportament moral, în viața personală și în societate, în acord cu valorile religioase; raportarea experiențelor din viața de zi cu zi la principiile religioase, cu respectarea identității și diversității religioase. Iar la nivel liceal: definirea specificului propriei credințe, în raport cu alte credințe și convingeri; utilizarea adecvată a conceptelor specifice religiei, în diferite contexte de comunicare; integrarea valorilor și a cunoștințelor religioase în structura propriilor atitudini și comportamente; aplicarea învățăturii de credință în viața personală și a comunității; corelarea cunoștințelor religioase cu cele dobândite la alte discipline de învățământ.  

Olimpiada s-a dovedit un bun prilej de a pune în lumină activitățile elevilor şi participarea lor activă la ora de Religie, precum şi devotamentul exemplar al profesorilor de specialitate. S-а putut observa o creștere semnificativă а numărului de participanți. S-au remarcat următorii elevi: Manea Alexandra (Școala Gimnazială „Ion Creangă” Bacău), Adam Teodora (Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Bacău), Roman Cosmin (Liceul Tehnologic Dărmănești), Neagu  Sabrina Georgiana (Școala Gimnazială Călugăreni), Cojocaru Ștefana (Colegiul Național „Grigore Moisil Onești), Florea Marta (Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău), Turcu Maria Anastasia (Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău) și Busuioc Maria Teodora (Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău), care vor reprezenta județul Bacău și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la etapa națională, care se va desfășura în perioada 19 - 23 aprilie 2023, la Deva (județul Hunedoara) pentru nivelul gimnazial, respectiv la Arad pentru nivelul liceal.

Spre neuitarea evenimentului, prin grija părintelui  profesor Andrei Antal, cadru didactic al disciplinei Religie ortodoxă în unitatea de învățământ organizatoare, elevii au primit, la sfârșitul probei de concurs, iconițe și câte o carte cu povețe ortodoxe.

(prof. Răzvan-Nicolae Busuioc, Șc. Gim. „Ion Borcea” Racova; prof. Vlăduț Ionuț Cobzaru, Șc.  Gim. Călugăreni)