1 Decembrie - Ziua Națională a României, în Protoieria Sascut

1 Decembrie 2018

Având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și prin purtarea de grijă a Părintelui Protoiereu Negoiță Ioan, de Ziua Națională a României - 1 Decembrie 2018, parohiile din cuprinsul Protopopiatului Sascut, au oficiat slujba Te Deum-ului, spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român, în Centenarul unității de neam și credință.

Uniți în rugăciune, astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, credincioșii din cuprinsul Protopopiatului Sascut și-au comemorat înaintașii, eroii neamului românesc.

Momentul liturgic a reunit clerici, cadre didactice, elevi îmbrăcați în port național, reprezentanți ai autorităților locale, precum și credincioși de toate vârstele.

În bisericile din Protopopiat, ziua a debutat cu oficierea slujbei Sfântei Liturghii, unde au fost pomeniți eroii neamului românesc care acum 100 de ani au luptat pentru apărarea țării, credinței, libertății, unității și demnității naționale, înfăptuind unitatea națională a românilor din 1918. 

A urmat slujba Te Deum-ului, întrucât ziua de 1 Decembrie este o zi de recunoștință și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru marele dar adus poporului român: Marea Unire!

La îndemnul Părintelui Protoiereu, preoții au vorbit celor prezenți despre Marea Unire din 1918, pagina cea mai strălucită a istoriei românești; consemnând în sufletul credincioșilor, modul în care Biserica și-a adus contribuția la actul de Unire: cum a sprijinit contopirea provinciilor românești într-un singur stat român unitar, fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de afirmare și cultivare a conștiinței naționale și a dorinței de unitate națională.

Ceremonia liturgică a continuat cu un moment cultural-artistic, de cântece și poezii, pregătite minuțios de elevii sascuteni îndrumați de cadrele didactice; evenimentul încheindu-se cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor și intonarea Imnului Național al României: Deșteaptă-te, române!

Pr. Albu Gabriel

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut