Un veac de la pictarea bisericii din Scorțeni

Credincioșii din comuna Scorțeni au avut sȃmbătă, 7 decembrie, motiv ȋndoit pentru a veni la biserică: serbarea celor 100 de ani de la pictarea ei de către Nicolae Tonitza și prezența ierarhului, a PS Ioachim Băcăuanul, ȋn inima acestei comunități, ȋn această perioadă binecuvȃntată a postului Crăciunului. 

Credincioșii din comuna Scorțeni au avut sȃmbătă, 7 decembrie, motiv ȋndoit pentru a veni la biserică. A fost serbarea celor 100 de ani de la pictarea ei de către Nicolae Tonitza și prezența ierarhului, a PS Ioachim Băcăuanul, ȋn inima acestei comunități, ȋn această perioadă binecuvȃntată a postului Crăciunului.  În cadrul Sfintei Liturghii, tȃnărul teolog Grecu Ionuț a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Chicirea (Protopopiatul Roman), iar diaconul Ilisei Dumitru, preot pe seama parohiei Ițcani (Protopopiatul Bacău). În cuvȃntul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre valoarea artistică a picturii din acest sfȃnt locaș, unul dintre cele mai frumoase și reprezentative din zona Bacăului, manifestȃndu-și bucuria de a fi trăit în comuniune de rugăciune ȋn biserica sfințită ȋn urmă cu aproape o sută de ani de vrednicul de pomenire episcop Teodosie Atanasiu.

În ceea ce privește informațiile despre istoricul acestei biserici, deasupra ușii ce dă spre naos este montată o placă: "această sfȃntă biserică a fost zidită după planul arhitectului profesor I. Traianescu, pictată de pictorii N. Tonitza și C. Bacabalu și sfințită la 26 aprilie 1915 de P. S. Episcop Teodosie Atanasiu...". N. Tonitza, nimeni altul decât Nicolae Tonitza,este unul dintre cei mai importanți pictori romȃni. Interesant pentru orice pasionat de artă a fost faptul că biserica de la Scorțeni a fost pictată după ce marele pictor a urmat cursurile Academiei Regale Bavareze de Arte Frumoase de la Munchen și a peregrinat ȋntre 1909 - 1911 prin atelierele unor pictori celebri din Paris. Ce-i drept, maestrul avea, ȋn momentul cȃnd se cățăra pe schelele din "Sfinții Voievozi", frumoasa vȃrstă de 29 de ani. Picturile din interior, pe care cu greu le poți surprinde ȋn vizorul lentilei aparatului de fotografiat,  vorbesc de la sine despre un ideal estetic clasic, despre cultul frumosului, despre o artă ȋnțeleasă ca expresie a permanenței valorilor spirituale. Farmecul picturilor purtȃnd amprenta lui Tonitza te farmecă ȋn toată biserica. Sfȃnta Treime, Iisus Hristos Pantocrator, Soborul Maicii Domnului, vindecare fiicei lui Iair și multe altele sunt realizate ȋntr-o manieră vie, care implică privitorul ȋn evenimentele scripturistice. Totul ȋn jur te lasă prins ȋn frumusețea și, totodată, dramatismul evenimentelor regăsite ȋn Sfȃnta Scriptură. Deși nu urmează liniile picturii bizantine, creația lui Tonitza de la Scorțeni farmecă privitorul, indiferent cine-ar fi el.