Slujire arhierească la sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Roman

Slujitorii din cele 88 de parohii, 5 capele și din așezămintele monahale din Protopopiatul Roman s-au adunat în rugăciune, sub omoforul arhipăstorului lor, Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica „Sfântul Ierarh Alexandru și Sfântul Gheorghe Pelerinul” din comuna Dulcești.

Din perioada apostolică, adunările creștine în care au loc activități liturgice poartă numele de sinaxe, în spiritualitatea slavonă acestea numindu-se soboare. În administrația bisericească, această noțiune desemnează o adunare a sacerdoților dintr-o unitate administrativ-bisericească, cu caracter anual, de regulă specifică mediului monahal - conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române (art. 82), dar și protopopiatelor, pentru preoții de mir, în vederea promovării bunelor practici de factură duhovnicească ori administrativă. Anul nou bisericesc, sărbătorit în conformitate cu tradiția Bisericii pe data de 1 septembrie, prin slujbe de Te-Deum a constituit ocazia pentru părinții din Protopopiatul Roman de a se întâlni în slujire cu arhipăstorul lor, la ceas de Vecernie, în biserica metoc chiriarhal, ctitorită de domnul inginer Romică Rotaru și târnosită pe 4 iulie 2020 de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Ioachim.
În rezonanță cu apelul psalmistului, „Lăudați pe Domnul în glas de trâmbiță” (Psalmul 150, 3) dar și cu viziunea iconografică a Sfântului Nifon al Constanțianei zugrăvită pe pereții mănăstirilor moldave, în care venirea Mirelui ceresc este anunțată de buciume, venirea Arhiepiscopului Ioachim în mijlocul părinților la această sinaxă a fost marcată printr-o veritabilă ilustrație a spiritualității satului românesc, interpreții Ansamblului Plăieșii din Târgu Neamț, coordonat de domnul Dănică Gâtlan, întâmpinându-l pe Arhiepiscopul Romanului în sunetele buciumelor.
După slujba de Te-Deum, la care au asistat și familiile părinților participanți la sinaxă, Înaltpreasfințitul Ioachim a prezentat venirea Indictionului ca pe o ocazie de înnoire duhovnicească, de reconciliere cu Părintele Ceresc, Cel ce ne iubește necondiționat, Căruia e suficient să Îi adresăm cele șapte cereri din Rugăciunea domnească, deoarece El știe preabine nevoile fiecăruia. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a precizat că omul contemporan are nevoie de toleranță, nu doar față de ceilalți, ci adesea față de sine însuși, acceptarea a ceea ce ești fiind un pas necesar în clădirea unei demnități de creștin, dispus la depășirea prin osteneală a propriei condiții. Năzuința pe care o are orice creștin autentic de a spori în duh poate porni de la un astfel de moment, de bilanț al faptelor, prilejuit de un nou început, fie el și ocazionat de începutul unui nou an bisericesc. Mulțumind familiei domnului inginer Romică Rotaru, ce a ctitorit locașul închinat Sfântului Ierarh Alexandru, pentru ospitalitatea oferită soborului părinților din protopopiat, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat părinții și membrii familiilor lor prezenți la sinaxă și a salutat exercițiul de stăruință în bune practici, de organizare pentru al treilea an consecutiv a acestei solemnități liturgice prilejuite de noul an bisericesc la Biserica „Sfântul Ierarh Alexandru și Sfântul Gheorghe Pelerinul”.
Coordonatorul activității, părintele protopop Dan Alexandru Antoce, a mulțumit Chiriarhului pentru binecuvântarea adusă asupra familiilor participante, precum și domnului Romică Rotaru, soției domniei sale, Elena, precum și celor doi fii, Andrei și Alexandru, ultimul îndeplinind cu multă ardoare și responsabilitate exercițiul de deputat al Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului, în calitate de membru laic ales începând cu anul 2017.
„Cu nădejdea în Domnul că Anul nou bisericesc reprezintă ocazia de a pune început bun unui exercițiu cotidian în care frica de Dumnezeu și simțul responsabilității față de semeni să aducă mai mult har peste comunitatea părinților din Protoieria Roman, dar și peste păstoriții lor, față de care sfințiile lor s-au angajat să răspundă în fața Părintelui ceresc pentru mântuirea lor, aducem slavă Bunului Dumnezeu pentru toate, și tradiționala urare de „la mulți ani” tuturor următorilor lui Hristos din acest veac, cu fapta, cu cuvântul și cu gândul bun”, a precizat părintele protopop Dan Alexandru Antoce. 
(Pr. Amărinii Ionuț Alexandru)