Slujbă arhierească în noaptea dintre ani, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Duminică, 31 decembrie, în Ajunul Anului Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de preoți din administrația eparhială și de preoții slujitori la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, a săvârşit slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos şi slujba de Te Deum la Începutul Noului An.

La Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, duminică, 31 decembrie, la trecerea înspre Anul Nou 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de preoți consilieri și inspectori de la Centrul eparhial și de preoți și diaconi ce slujesc în sfântul chivot mușatin, a oficiat, începând cu ora 23.15, slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos, ca ofrandă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Romanului și Bacăului în anul ce a trecut şi ca cerere de binecuvântare a lui Dumnezeu pentru noul an calendaristic civil.

În cuvântul adresat la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit credincioșilor prezenți în Catedrala arhiepiscopală pentru faptul că au ales să petreacă în rugăciune noaptea dintre ani, apoi a vorbit despre importanța folosirii timpului convențional cu cele trei dimensiuni ale sale prin raportarea vieții omului la prezentul continuu al lui Dumnezeu: „Anul Nou ne dă posibilitatea să ne dorim să fie mai bun pentru fiecare dintre noi, pentru că cel care a fost, chiar dacă poate nu ni l-am dorit să fie așa cum a fost, a devenit deja istorie și nu mai putem interveni cu nimic în modificarea lui. De aceea se spune că timpul efemer are trei voleuri: trecut, prezent și viitor. Pentru trecut trebuie să ne pocăim pentru că îl cunoaștem și știm ce am făcut. Pentru prezent este bine să trăim clipa, care de fapt este un crâmpei din eternitatea lui Dumnezeu. Ea trece și devine imediat istorie. Doar trăind în prezentul lui Dumnezeu putem spune că este un prezent continuu. De aceea, când Evanghelia, în timpul nopții, a spus iată vă vestesc anul milei Domnului, noi trebuie să ne străduim să câștigăm mila lui Dumnezeu, iar dacă nu am reușit, atunci să ne străduim ca în anul care tocmai a început, să o câștigăm. Deci pentru trecut ne pocăim și acum nu ne rămâne decât să încercăm să câștigăm prezența lui Dumnezeu în prezentul vieții noastre. Să nu pierdem clipa îndumnezeirii pentru că orice clipă este un timp al mântuirii. Iar pentru viitor pregătiți-vă pentru ca el să fie unul bun așa cum ni-l dorim și cum îl urăm fiecăruia an de an”.

Totodată, Înaltpreasfinția sa a adresat credincioșilor câteva urări pentru Anul Nou 2024 subliniind faptul că participarea la Sfânta Liturghie săvârșită în lăcașul de cult reprezintă pentru fiecare posibilitatea de a ieși din timpul convențional și de a pregusta din timpul lui Dumnezeu: „Vă doresc ca Noul An să fie un an al milei Domnului, un an de pace și de înțelegere. Să căutăm pacea în careul Bisericii deoarece aici este duhul înaintașilor, al voievozilor și al ierarhilor care au fost predecesori ai noștri, unii dintre ei fiind chiar sfinți în calendar. Aici nu poate să fie decât un spațiu de nemurire, unde se săvârșește Liturghia prin care ieșim din timpul convențional și intrăm în timpul lui Dumnezeu pe care nu-l mai măsurăm cu ceasul, cu ziua sau cu secolul. De aceea este foarte important ca Anul Nou să-l începem cu Sfânta Liturghie”.

Răspunsurile la strană au fost date de corul Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La finalul slujbei, toți preoții și credincioșii prezenți au fost miruiți de Ierarh.