Sinaxa preoților romașcani, în zi de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul

27 Septembrie 2016

Marți, 27 septembrie, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextul Anului comemorativ dedicat Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și tipografilor bisericești, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a fost organizată comemorarea a trei sute de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim în cadrul sinaxei preoților romașcani.

La initiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod a declarat anul 2016, ca ‟An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti” în Patriarhia Română.
 Pentru împlinirea acestei hotărâri sinodale, dar mai ales având o obligație de suflet față de acest sfânt ctitor de cultură și limbă românească, marti, 27 Septembrie 2016, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Protopopiatul Roman s-a derulat un proiect cultural – religios deosebit.

Astfel, la ora 8.30, în Catedrala Arhiepiscopală ‟Cuvioasa Parascheva” din Municipiul Roman, a avut loc slujba acatistului închinat Sf. Antim Ivireanul, urmată de săvârșirea Sfântei Liturghii la care au participat toți preoții din protopopiat.
 La finalul Sfintei Liturghii, preoții și credincioșii prezenți au vizitat muzeul ‟Casa Veniamin”, situat în incinta Centrului eparhial. Aici, sub competenta îndrumare a părintelui Arhimandrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei Ahriepiscopale, preoții romașcani au putut admira tezaurul spiritual aflat în patrimoniul eparhial, exponate și tipărituri, odoare lăsate în grijă de către ierarhii ce au păstorit  pe scaunul vladicesc de la Roman de-a lungul timpului.
 Ca încununare a acestei activități dedicate sfântului comemorat în această zi, dar și pentru o mai bună cunoaștere a vieții, lucrării jerfelnice închinate tipăririi cărților și a martiriului Sfântului Ierarh Antim, la ora 13.00, în sala de festivități a Liceului Teologic ‟Episcop Melchisedec”, după prezentarea mesajului transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, părintele profesor universitar doctor Ion Vicovan, Decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a susținut o conferință pe tema anului comemorativ.

„Activitatea de astăzi face parte din seria manifestărilor cultural-religioase pe care Protopopiatul Roman, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, le-a derulat în acest an, în contextul anului omagilal dedicat tinerilor și comemorativ închinat Sfântului Antim Ivireanul și tipografilor bisericești. Astăzi, în cadrul sinaxei preoțești ne-am împărtășit din același potir simțind prezența Lui Hristos Cuvântul, Fiul lui Dumnezeu întrupat, iar în partea a doua a manifestării dedicate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul ne-am împărtășit din euharistia cuvântului ascultând conferința părintelui decan Ion Vicovan”, a precizat părintele protopop Muntenu Dragoș.