Sinaxa preoților de spitale din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, de Ziua mondială a bolnavului

Cu prilejul aniversării Zilei Mondiale a bolnavului și în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Spitalul din orașul Buhuși, luni, 12 februarie, a avut loc prima sinaxă din anul 2024 a preoților din spitalele și din centre socio-medicale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Evenimentul a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Capela „Sfântul Nectarie” a Spitalului din Buhuși, sub protia părintelui Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar. După Sfânta Liturghie, preoții, alături de conducerea spitalului și personalul medical, au pomenit angajații și pacienții spitalului trecuți în veșnicie, dar au adus și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra ostenitorilor, binefăcătorilor și bolnavilor acestei instituții.

Părintele consilier Ilarion Mâță și părintele protopop al Protoieriei Bacău, Eugen-Ciprian Ciuche, au oferit din partea Înaltpreasfințitului Ioachim, o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea eparhiei, și Diploma omagială eparhială, domnului primar al orașului, Vasile Zaharia, și domnului Constantin Poiană, manager al spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei”, pentru merite deosebite în promovarea actului medical în spirit creștin și implicarea în procesul de vindecare a bolnavilor din această unitate spitalicească. Totodată, părintele consilier a adus cuvântul de binecuvântare și prețuire al Înaltpreasfințitului Ioachim pentru dragostea și jertfelnicia cadrelor medicale care slujesc cu devotament și responsabilitate creștină față de pacienții spitalului, oferind și câteva date statistice cu privire la implicarea Bisericii Ortodoxe Române în procesul de tămăduire a bolnavilor și câteva detalii legate de calendarul proiectelor și programelor medico-sociale care se vor desfășura în Eparhia Romanului și Bacăului pe parcursul anului 2024.

Sinaxa a continuat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu în cadrul secției de boli interne a spitalului din Buhuși sub protia părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche. Preoții de la spitalele și centrele medico-sociale rezidențiale ale eparhiei s-au rugat alături de personalul medical pentru vindecarea trupească și sufletească a pacienților, iar la sfârșitul Sfântului Maslu, părintele consilier a citit rugăciunea de tămăduire a bolnavilor, alcătuită special pentru acest moment de către Ierarhul de la Roman. Din partea capelei spitalului, pacienții și angajații au primit icoane și cărți de rugăciune pentru folosul lor duhovnicesc.

Evenimentul a continuat cu un moment inedit în care, după modelul terapiei holistice, preoții din spital, la propunerea părintelui Constantin Pletosu, gazda întâlnirii de la Buhuși, au poposit la patul a trei pacienți, pentru a analiza și a evalua starea de sănătate a acestora, având diagnostice diferite. Cele trei studii de caz au reprezentat o șansă pentru fiecare preot de a-și putea pune în valoare experiența în munca cu pacienții, fiecare dintre aceștia propunând o serie de metode și tehnici de intervenție, în acord cu diagnosticul respectivului bolnav. Acest atelier de lucru a fost deosebit de util deoarece a demonstrat capacitatea profesională a fiecărui preot, experiența și expertiza lor, mai ales pentru faptul că majoritatea dintre ei au finalizat și alte studii din domenii complementare, precum asistența medicală, asistența socială, psihologia, kinetoterapia și altele. Am fost surprinși de soluțiile deosebit de eficiente propuse de către preoții de spitale, care produc o creștere vizibilă a calității pastorației bolnavilor din spitale și centre rezidențiale.

După acest atelier de lucru a urmat prezentarea Raportului sinteză al anului 2023 de către preotul Gheorghe Turcu, responsabil cu pastorația preoților de spitale din eparhie și apoi preotul Ilarion Mâță a prezentat viitoarele activități medicale care se vor derula în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, alături de preoții din spitale, iar aceștia au dezbătut ulterior mai multe aspecte pozitive și mai puțin favorabile cu care se confruntă aceștia în munca de zi cu zi din spitalele și centrele medico-sociale rezidențiale ale eparhiei.

Pr. Răzvan – Dimitrie Radu