Sfințire de biserică în localitatea Tabăra din județul Neamț

În Duminica Tuturor Sfinților, 11 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a sfințit biserica din localitatea Tabăra, comuna Icușești, aflată în Protopopiatul Roman.

Evenimentul a debutat cu Sfânta și dumnezeiasca liturghie, sub protia Părintelui Protoiereu Dan Alexandru Antoce, la care au participat preoți și diaconi, dar și o mulțime de credincioși. La finalul acesteia cu toții l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a săvârșit slujba târnosirii sfântului lăcaș închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit despre importanța pomenirii tuturor sfinților într-o singură zi: Nu știm câți sfinți are Dumnezeu în ceruri, nimeni nu poate ști, cum nici îngeri câți sunt, ca număr, de aceea Biserica a consacrat o zi a tuturor acelora care sunt sfinți lui Dumnezeu, sunt plăcuți lui Dumnezeu, dar noi nu știm uneori numele lor. Spre exemplu poporul român are mulțime de sfinți de când s-a întemeiat Biserica, în puterea Duhului Sfânt, după predica Sfântului Apostol Andrei, s-a răspândit creștinismul în părțile Dobrogei și după aceea în tot ținutul carpato-danibiano-pontic. Aceasta dă dovadă că harul lui Dumnezeu, acea energie necreată, s-a așezat în inimile celor receptivi de acest dar, și în puterea Duhului Sfânt au început să învețe, să propovăduiască cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos și de aceea ei au fost aduși de puterea Duhului Sfânt în cerurile lui Dumnezeu, de aceea au devenit sfinți ai cerului, dar ce frumos îi numește Hristos, prieteni și casnici ai mei. Iată care este scopul nostru în viață: să devenim casnici și prieteni ai lui Dumnezeu. A fi prietenul lui Dumnezeu înseamnă a împărți cu El aceiași pâine, a împărți cu El aceleași bucurii, a împărți cu El cerul și tot ce dă Dumnezeu ca dar.

Pentru osteneala depusă în finalizarea acestei biserici, din mica localitate, părintele Andrei Nistoreanu a primit din partea ierarhului rangul onorific de iconom, fiindu-i înmânate distincțiile specifice, respectiv brâul roșu și bedernița. Acesta a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor prezenți pentru toată contribuția pe care fiecare în parte a adus-o în realizarea acestui moment.

Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă în luna iulie a anului 2008, sub păstorirea preotului Bogdan Mihai, care a purtat grija lucrărilor de zidire până în luna aprilie a anului 2019 când au fost preluate de actualul preot paroh.

Pr. Bogdan Palcău