Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil cinstiți la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Părintele Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți slujitori și diaconi ai catedralei, precum și de credincioși romașcani care au respectat normele sanitare de prevenirea răspândirii noului coronavirus. Doi tineri teologi au fost hirotoniți întru preot și respectiv diacon.

 În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică, vorbind totodată și despre importanța îngerilor în viața noastră.

Preacuvioși părinți, preacucernici părinți, preacuvioase maici, iubiți credincioși și credincioase! După cum vă este cunoscut, astăzi este o zi foarte importantă și plină de semnificații în Biserica noastră ortodoxă. Fiecare ați citit în calendar ceea ce se petrece astăzi în biserică.  Este vorba de o duminică specială din calendarul de suflet, biserica fiind acea mamă iubitoare care cheamă pe fii săi la ascultare, la supunere față de mai marii Bisericii de pe pământ. Capul Bisericii este Mântuitorul nostru Iisus Hristos din ceruri, dar noi participăm la Liturghia de aici cu mintea, înălțând-o dincolo de ceea ce este transcendent și ajungem acolo unde se săvârșește Liturghia cosmică oficiată de Hristos Domnul. Fiecare zi este o zi a Învierii! Astăzi ați ascultat la Sf. Evanghelist Luca despre acele două vindecări pe care Mântuitorul le săvârșește în Capernaum, mai exact despre învierea fiicei lui Iair, mai marele Sinagogii și despre o femeie care se vindecase de scurgerea de sânge de doisprezece ani. Până la venirea lui Hristos morții erau depuși în sarcofage, iar apoi aceștia au fost depuși în cimitir. Acest cuvânt vine de la grecescul "cimitirion" care înseamnă dormitor.  Timpul lui Dumnezeu se măsoară și astăzi și trebuie perceput ca pe un timp al mântuirii, când intrăm în biserica lui Hristos care este acea corabie propulsată de acel vânt subțire, de acea briză lejeră. Trebuie să revenim la Hristos, nu este alt drum decât în Hristos și prin Hristos ne putem reabilita și revedea în această lume, uniți lângă cruce unde vor veni și îngerii din ascultare!

Ierarhul a dat citire și unui poem liric intitulat Plenitudinea lui 12, în care a expus motivația, sensul și totodată importanța teologică, mistagogică, liturgică și doctrinară a cuvântului Evangheliei citite, reliefând starea societății actuale unde este atât de multă boală, suferință, nesiguranță, incertitudine și atâta lume care nu știe care este ieșirea din tunelul acesta labirintic în care suntem. https://eprb.ro/plenitudinea-lui-12

Tot în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Gabriel Toma și întru diacon pe tânărul teolog Gabriel Alin Piștea, redactor coordonator la Editura Doxologia, pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Răspunsurile la strană au fost date de corala "Paraschevi" a Catedralei romașcane. (pr. Daniel-Ionel Marari)