Sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Roman s-a desfăşurat luni, 11 martie 2024, sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească.

Verificarea cunoștințelor teologice și a capacității de a fi un bun păstor de suflete au constituit baza examenului de capacitate preoțească susținut de cei doisprezece absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior teologic înscriși în sesiunea de primăvară a examenului de Capacitate preoţească, desfăşurat la Roman cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în sala de ședințe a Casei „Sfântul Ierarh Dosoftei”, ce întregește ansamblul arhitectonic al Centrului eparhial de la Roman.

În fața comisiei coordonate de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, și alcătuită din preoți consilieri și inspector ai Centrului eparhial, precum și profesori de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman, candidații au susținut mai întâi testul psihologic, după care s-au desfășurat probele scrise la disciplinele Dogmatică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Omiletică.

Apoi, în sala de consiliu a Centrului eparhial de la Roman tinerii teologi s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, unul dintre scopuri fiind acela de a proba dacă au chemare pentru misiunea  preoţească, de a verifica nivelul cunoştinţelor dobândite şi capacitatea de a le aplica în viaţa pastoral-misionară. Întâlnirea a fost deschisă de părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc, care a vorbit despre importanța examenului de capacitate preoțească și exigențele cerute candidaților la preoție în contextul social actual. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a dialogat cu cei doisprezece candidați abordând teme diverse din aria disciplinelor teologice studiate de aceștia în perioada formării universitare și modul în care acestea își găsesc aplicabilitate în viața pastoral-misionară parohială.

Examenul de capacitate preoțească a fost încheiat cu proba orală la disciplinele Liturgică, Omiletică, Legislație Bisericească și Exegeză Biblică, fiecare dintre candidați răspunzând întrebărilor adresate de membrii comisiei de examinare.