Protoieria Bacău va implementa ediția a II-a a proiectului „100 de cateheze pentru Postul Crăciunului”

Marți, 14 noiembrie 2023, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Săucești a găzduit o ședință de lucru în vederea implementării pentru al doilea an a proiectului socio-cultural al Protoieriei Bacău intitulat „100 de cateheze pentru Postul Crăciunului”, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Întâlnirea prezidată de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a adunat 25 de preoți din parohii rurale și urbane, care cu acest prilej au putut afla de pașii derulării proiectului și și-au reîmprospătat cunoștințele cu privire la etapele specifice alcătuirii unei cateheze, prezentate succint de către părintele Bogdan Hărăbor și părintele Toma Constantin. 

După cuvântul de bun venit, părintele protoiereu a prezentat rezultatele anului precedent și a explicat necesitatea acestui proiect care vine spre folosul sufletesc al credincioșilor, dar și cu rolul de a dinamiza activitatea pastoral-misionară a preotului. Tot acum, părintele protopop a anunțat faptul că proiectul se va derula în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie, prefațând Anul Omagial 2024, al pastorației persoanelor bolnave, temele catehetice făcând referire la 25 de sfinți vindecători de boli.  

În continuare, părintele Bogdan Hărăbor a început prezentarea momentelor logico-psihologice urmărite în crearea unei cateheze. Clericul a vorbit despre lucruri precum organizarea spațiului și a resurselor, modul de anunțare a evenimentului, organizarea timpului și a informației, precum și despre sugestii metodice și practice ale unei cateheze reușite. Tot acum, părintele Bogdan a prezentat pe larg toate cele șapte momente are unei cateheze (pregătirea aperceptivă, anunțarea temei, tratarea, recapitularea sau fixarea, asocierea sau aprofundarea, generalizarea, aplicarea sau încheierea).

Întâlnirea a avut și un caracter practic, preoții având de creionat momentul pregătirii aperceptive și anunțarea temei în funcție de sfântul taumaturg ales. La final, aceștia au prezentat cele lucrate, fiind astfel în postura preotului catehet.

A urmat apoi părintele Toma Constantin care a continuat prezentarea momentelor catehezei prezentând pe larg detalii și metode inedite de a le transmite corect auditoriului. Părintele a prezentat tehnic tratarea temei, care reprezintă peste 50% din conținutul unei cateheze, a răspuns nelămuririlor preoților invitați și a dat mărturie cu privire la evitarea cu succes a situațiilor neprevăzute cu care s-a întâlnit în decursul anilor, precum nefuncționarea mijloacelor digitale ori primirea unor întrebări adiacente. 

În încheierea întâlnirii s-au repartizat temele fiecărui preot, urmând ca cei care vor implementa acest proiect să transmită către protopopiat calendarul susținerii catehezelor, planul catehetic, dar și cateheza în sine.

Astfel, prin implicarea clericilor, va rezulta un număr de 25 de cateheze, dar și o planificare a parohiilor în care vor fi susținute. Modul de prezentare este unul bine sistematizat, astfel încât fiecare preot din mediul rural va trebui să își prezinte cateheza la parohia sa și la încă două parohii din cercul pastoral arondat. Pentru preoții din mediul urban, proiectul vizează prezentarea mai multor teme expuse în cateheze diferite la parohiile pe care le slujesc. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu