Proiectul „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, la Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Proiectul „Sfântul Antipa, punte de legătură între românii de pretutindeni”, din cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat cu prilejul „Anului omagial al pastorației românilor din afara României” de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Proiectul a debutat în luna ianuarie și se derulează până în luna august a anului 2021, scopul fiind acela de a contribui la crearea unor legături între comunitățile din țară și cele din diaspora, prin conștientizarea rolului activ pe care îl are Biserica în viața comunității.

Proiectul Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” are un caracter cultural şi filantropic, desfăşurându-se prin intermediul Grupului de cateheză „Buna Vestire” coordonat de către preotul paroh Aurel Cîrlan, împreună cu preotul Mihai-Flavius Balaban şi preotul Marian Gliga, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” Bacău. Acest proiect, care se adresează familiilor, are drept obiectiv principal crearea unor punți de legătură între două sau mai multe grupuri catehetice, implicând cei trei factori responsabili în educația copiilor: Familia, Școala şi Biserica.

Parohiile înfrățite din afara graniţelor ţării, în cadrul acestui proiect sunt următoarele:

  • Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, sat Răzălăi, raionul Sângerei, din Republica Moldova, păstorită de părintele Valeriu Cernei;
  • Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina”, loc. Tomelloso, din Spania, păstorită de părintele Sorin Ciprian Bogdan;
  • Parohia „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, loc. Pian Paradiso – Civita Castellana, din Italia, păstorită de către părintele ieromonah Ştefan Simion.

Dintre activităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect amintim:

  • Copiii Centrului de Cateheză, cu sprijinul doamnei profesor de Religie Cîrlan Mirela-Nela, a doamnelor Huţuţui Luminiţa (Director general, profesor Limba şi literatura română), Drăgoi Alina (Director adjunct, profesor Limba Engleză), împreună cu numeroşi profesori ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” au dorit să pună în lumină personalitatea poetului naţional şi să se descopere frumuseţea celor mai importante opere eminesciene, organizând în contextul Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie 2021) evenimentul „Mihai Eminescu – poetul românilor de pretutindeni”.
  • În contextul sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi (30 ianuarie), Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a dăruit în mod solemn o raclă confecţionată la atelierele Patriarhiei Române, cu o părticică din moaştele Sf. Antipa de la Calapodeşti, un sfânt al Ortodoxei Universale, care va rămâne totdeauna spre închinare în Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău;
  • Realizarea unor creații literare cu temele „dor de casă” și „dor de părinți” (luna februarie);
  • Realizarea de mărţişoare şi felicitări (luna martie);
  • „Inimă de mamă”, recital de cântece patriotice închinate mamelor cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, cu sprijinul doamnei profesor de Muzică, Rădăcină Teodora.

Pe viitor se doreşte desfăşurarea de cateheze sau conferințe online cu participarea mai multor parohii înfrăţite sau cu duhovnici invitați (online) privind familia, tinerii în societatea de astăzi, relația dintre copii-părinți-duhovnici, vieți de sfinți căsătoriți, explicația sărbătorilor din această perioadă, rolul Spovedaniei și a Sfintei Euharistii, sau vizionare de filme cu tematică duhovnicească. (Pr. B.M.F.)