Premierea câștigătorilor Concursului Național de Creație „Biserica și școala din sufletul meu” din Protopiatul Moinești

În Protopopiatul Moinești  s-au evaluat lucrările participante la  Concursul „Biserica și școala din sufletul meu” și s-a desfășurat festivitatea de premiere a câștigătorilor la faza pe protopopiat.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2016, în Patriarhia Română, să fie declarat Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Între manifestările culturale, programate cu prilejul anului omagial, se numără și Concursul naţional de creație „Biserica și Școala din sufletul meu”.

La acest concurs participă aproximativ 100.000 de copii, implicați în programele catehetice din parohii, la activități de ajutorare a semenilor aflați în suferință și la sensibilizarea opiniei publice față de necesitatea de a investi în educația religioasă a copiilor.

În Protopopiatul Moinești s-au înscris la concurs 4 parohii: Solonț, Cotumba, Poduri și Petricica, care au desfășurat activități diverse, în biserică, în școală, în comunitate, și au lăsat o impresie foarte bună  enoriașilor, cadrelor didactice, autorităților locale, despre locul și rolul Bisericii Ortodoxe și preotului, în societatea de azi.

După realizarea portofoliilor și depunerea lor la protopopiat, o comisie de evaluare coordonată de părintele protopop Costel Mareș și formată din Prof. Aurel Iordan, Prof. Mircea Parascan, Prof. Dan Mihalachi și Pr. Ovidiu Hereș, responsabil cu activitățile catehetice la nivel de protopopiat, a analizat fiecare proiect și s-au stabilit punctajele pentru fiecare lucrare prezentată, apoi pentru fiecare portofoliu.

Toate cele 4 parohii au desfășurat activități frumoase la care au participat mulți copii (164 în total), s-au realizat fonduri prin valorificarea creațiilor artistice, care au fost folosite pentru ajutorarea celor în nevoie și pentru sprijinirea educației copiilor, s-au dat mini-spectacole, s-au organizat pelerinaje.

Având în vedere munca depusă, comisia de evaluare a considerat necesar, să ofere și premii speciale ale protopopiatului, pentru diferitele secțiuni din concurs, după cum urmează:

  1. Premiul pentru cea mai frumoasă rugăciune – Avasilcăi Maria, Parohia Cotumba;
  2. Premiul pentru cea mai frumoasă creație despre Duhovnicul meu – Parfene Gabriela, Parohia Poduri;
  3. Premiul pentru cea mai bună poezie – Umbrărescu Alessia, Parohia Petricica;
  4. Premiul pentru cea mai frumoasă Scrisoare către Dumnezeu – Volmer Andreea, Parohia Cotumba;
  5. Premiul pentru cea mai bună pictură – Cristea Petru Rareș, Parohia Poduri;
  6. Premiul special al Protopopiatului Moinești pentru cea mai frumoasă activitate artistică, cu impact asupra comunității – Grupul de cateheză al Parohiei Solonț;
  7. Premiul pentru cea mai bună fotografie – Puiu Bianca, Parohia Cotumba;
  8. Premiul pentru cea mai bună prezentare multimedia – Parohia Solonț;
  9. Premiul pentru cel mai bun interviu – Albu Cristina, Parohia Poduri;
  10. Premiul pentru cele mai bune activități catehetice – Parohia Petricica;
  11. Premiul pentru cel mai bun film – Ciubotaru Mălina, Parohia Cotumba.

            Cei premiați și-au prezentat creațiile realizate în fața participanților la festivitate și au primit aplauze pentru munca depusă, realizându-se un adevărat spectacol multimedia.  Toți au primit diplome, reviste pentru copii, cărți de rugăciuni și iconițe, din partea protopopiatului.         

În urma însumării punctelor de la cele 3 secțiuni: literară, artistică și multimedia, a rezultat următorul clasament:

  • Parohia Solonț -     238,3 puncte – Mențiune
  • Parohia Petricica – 266,5 puncte – Premiul al III-lea
  • Parohia Poduri -     268,9 puncte – Premiul al II-lea
  • Parohia Cotumba -  280,5 puncte – Premiul I – care va reprezenta Protopopiatul Moinești, la concursul dintre cele 6 protopopiate, la faza eparhială.

Părintele protopop Costel Mareș a apreciat efortul depus de toate cele patru echipe „competitoare”, considerându-i câștigători pe toți participanții, prin participarea la programul  catehetic al Bisericii și prin impactul deosebit realizat în comunitatea parohială și în școală.

Pr. Ovidiu Hereș - responsabil cu activitățile catehetice în Protopopiatul Moinești