Preasfințitul Ioachim Băcăuanul la Mănăstirea Sfânta Maria - Techirghiol

Peste 300 de credincioși au participat astăzi, 14 iulie 2013, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sfânta Maria -Techirghiol, stavropighie patriarhală. Bucuria credincioşilor a fost sporită de prezenţa în mijlocul lor a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat tuturor celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a explicat Sfânta Evanghelie rânduită de Biserică a se citi astăzi la Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. La slujbă a fost prezent și Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Calinic.

Preafericirea Sa a arătat în cuvântul său că Sfânta Evanghelie din Duminica a III-a după Rusalii ne arată sensul adevărat al vieţii creştine şi modul în care trebuie să trăim viaţa ca oameni liberi din punct de vedere spiritual. Pornind de la cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: Dacă ochiul tău este curat, tot trupul este curat, iar dacă ochiul este întunecat cu atât mai mult întunericul se va răspândi peste tot trupul, Preafericirea Sa a explicat că prin ochi se înţelege, în sens duhovnicesc, mintea sau conştiinţa omului. „Dacă mintea sau conştiinţa omului este curată, atunci toată viaţa omului este curată şi toate cele săvârşite de el se luminează. Dacă, însă, conştiinţa este întunecată de patimi egoiste, de răutate, de multe rele făcute altora atunci viaţa întreagă se întunecă. Mântuitorul mai arată că unii oamenii sunt prea absorbiţi de grijile pământeşti. Aproape toată energia şi tot timpul lor sunt consumate pentru a dobândi hrană, băutură şi îmbrăcăminte astfel încât omul nu poate să se mai gândească la rostul vieţii pe pământ. De aceea, el atrage atenţia asupra faptului că aşa după cum păsările cerului nu seamănă şi nu seceră, dar trăiesc totuşi prin grija lui Dumnezeu şi după cum crinii câmpului nu torc, dar sunt îmbrăcaţi într-o frumuseţe mai mare decât îmbrăcămintea lui Solomon, tot aşa şi omul trebuie să se gândească mai întâi la iubirea părintească a lui Dumnezeu care are grijă de fiecare om. Cu alte cuvinte, Hristos Domnul ne arată că trebuie să ne gândim mai întâi la Dumnezeu care a creat lumea şi dacă El are atâta grijă faţă de toată natura, cu atât mai mult are grijă faţă de fiinţele create după chipul Său şi chemate la asemănare cu El şi la viaţă veşnică în Împărăţia Cerurilor.”

Patriarhul României a mai subliniat faptul că Evanghelia de astăzi ne arată că noi oamenii trebuie să ne eliberăm de tirania grijilor excesive pentru viaţa biologică, trupească. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată, de fapt, înţelesul întregii evanghelii şi anume: Căutaţi mai întâi Împărăţia Lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate aceste lucruri materiale, ca hrană, băutură şi îmbrăcăminte, se vor adăuga vouă, a precizat Preafericirea Sa.

„Evanghelia nu îndeamnă la lene sau pasivitate pentru că Mântuitorul a certat pe cel care a îngropat talantul şi i-a zis: slugă vicleană şi leneşă, de ce nu ai înmulţit talantul? Deci, Hristos Domnul ne cheamă la activitate, nu la pasivitate. Evanghelia de astăzi nu este o încurajare la lene, pasivitate, ci are alt scop şi anume: eliberarea omului de tirania grijilor excesive pentru viaţa biologică, pământească, astfel încât omul să fie mai întâi liber să manifeste iubirea sa faţă de Dumnezeu în rugăciune şi iubirea faţă de aproapele prin fapte bune. Există oameni care nu merg la Biserică deoarece sunt foarte preocupaţi, chiar şi duminica şi în sărbători ei aleargă după înmulţirea bunurilor materiale, după câştig mai mult, după slavă deşartă, după progres material, iar sufletul rămâne fără hrană duhovnicească. Această obsesie faţă de lucrurile materiale trecătoare devine o robie, de această robie vrea să ne elibereze Hristos Domnul prin Evanghelia de astăzi spunând: Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi celelalte se vor adăuga vouă. Să căutăm mai întâi cea ce este netrecător şi veşnic. Hrana şi băutura şi îmbrăcămintea sunt toate lucruri trecătoare, se consumă, sunt perisabile, iar îmbrăcămintea se uzează şi se rupe. Ceea ce rămâne veşnic este ceea ce a adunat omul în sufletul său ca lumină prin legătura cu Dumnezeu, prin rugăciunile de dimineaţă, prânz şi seara, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin împărtăşirea cu sfintele taine şi prin toate faptele cele bune. Aceasta este haina sufletului şi hrana sufletului - sfinţenia care vine din legătura permanentă a omului cu Dumnezeu. Omul chiar dacă nu stă în genunchi, dar este permanent cu gândul la Dumnezeu chiar şi atunci când munceşte, în grădină, la serviciu sau oriunde s-ar afla, el caută mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată, Părintele Patriarh a explicat ce este Împărăţia Cerurilor şi a evidenţiat faptul că în lumea aceasta, în Biserică noi primim arvuna Împărăţiei Cerurilor, iar la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, Acesta va dărui şi trupului şi sufletului înviat din morţi fericirea deplină a Împărăţiei Cerurilor.

„Împărăţia lui Dumnezeu este iubirea Preasfintei Treimi la care participă într-o lumină veşnică sfinţii din toate timpurile împreună cu îngerii. Pentru că Hristos Împăratul Cerurilor, Fiul Lui Dumnezeu Cel Veşnic S-a făcut Om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor şi a venit în lume, şi pentru că Împăratul Cerurilor s-a făcut Om şi a trăit printre oameni Împărăţia s-a apropiat de noi şi ni se dă acum în arvună, în anticipaţie prin cuvintele Mântuitorului Hristos, prin Evanghelia Sa şi prin Sfintele Taine. În lumea aceasta, în Biserică noi primim arvuna Împărăţiei Cerurilor. De aceea, o Biserică ortodoxă pictată – atunci este cu adevărat ortodoxă când este pictată- este o icoană a Împărăţiei lui Dumnezeu, mai ales catapeteasma este o icoană a Împărăţiei lui Dumnezeu care vine spre noi ca noi să ne înălţăm spre Ceruri cu sufletul în rugăciune şi cu trupul în viaţă sfântă şi fapte bune. Acum ni se dă în arvună Împărăţia, iar la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, când va veni să judece vii şi morţii şi a cărui Împărăţie nu va avea sfârşit va dărui şi trupului şi sufletului înviat din morţi fericirea deplină a Împărăţiei Cerurilor. Sf. Apostol Pavel, în Epistola către Romani, spune că Împărăţia Cerurilor nu este mâncare şi băutură, ci dreptate, pace şi bucurie în Duhul Sfânt”, a precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, în cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat importanţa rugăciunii în dobândirea Împărăţiei Cerurilor: „Când omul se roagă cu adevărat, în Biserică sau acasă, el simte tainic prezenţa Împărăţiei lui Dumnezeu în inima sa. Omul care se roagă, dacă în timpul rugăciunii sau după rugăciune, simte pace şi bucurie în sufletul său atunci el simte că Împărăţia lui Dumnezeu este dată lui în arvună şi această arvună îl face să o dorească şi mai mult. De aceea, oamenii care simt bucurie şi pace în suflet când se roagă doresc să se roage mai mult până ajung la rugăciune neîncetată. Această deschidere a Împărăţiei Cerurilor se face prin credinţă ortodoxă, prin rugăciune fierbinte, prin vieţuire sfântă şi fapte bune, deci Împărăţia lui Dumnezeu nu e ceva teoretic, este o prezenţă spirituală a lui Dumnezeu în viaţa omului ca omul să dorească mai mult bucuria cerească decât bunurile pământeşti trecătoare.” Nu trebuie să facem nimic fără rugăciune, a îndemnat Părintele Patriarh:

„Nu trebuie să începem munca fără rugăciune, nu trebuie să începem mâncarea fără rugăciune, nu trebuie să facem nimic fără rugăciune, pentru că prin rugăciune se sfinţeşte şi viaţa sufletească şi trupească. Atunci hrana devine hrană binecuvântată, îmbrăcămintea devine îmbrăcăminte binecuvântată, băutura devine binecuvântată, pentru că şi atunci când mâncăm şi când bem şi când ne îmbrăcăm aducem slavă lui Dumnezeu că ne ajută mai întâi să căutăm Împărăţia lui Dumnezeu şi apoi cele materiale”.

„Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor să ne dăruiască lumina sau mintea duhovnicească de a înţelege că tot ceea ce a fost creat de Dumnezeu a fost creat din iubire şi că Dumnezeu ne cheamă la o iubire veşnică pentru care ne pregătim aici prin rugăciune şi fapte bune spre slava Preasfintei Treimi şi pentru a noastră mântuire”, a mai spus Preafericirea Sa.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat pe maica stareţă Lucia Roşu şi întreaga obşte monahală pentru activitatea socială şi misionară pe care o desfăşoară în sfânta mănăstire şi a dăruit un set de cărţi liturgice şi teologice pentru Sfântul Altar şi pentru biblioteca aşezământului monahal.