Părintele Ioan Pătrăuceanu a fost condus spre Calea Veșniciei

3 Ianuarie 2018

În ziua de 3 ianuarie 2017, părintele Ioan Pătrăuceanu a fost condus spre Calea Veșniciei. Slujba de înhumare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim alături de preoți colegi ai părintelui Ioan, de preoți din Protopopiatul Roman, precum și de enoriașii care au deplâns plecarea prematură dintre ei a părintelui lor spiritual adormit întru nădejdea Învierii.

În data de trei ianuarie, mulțime de credincioși din Parohia Gâdinți, Protopopiatul Roman, a condus pe ultimul drum pământesc, cu nădejdea în dragostea milostivă a Mântuitorului Hristos, pe părintele Ioan Pătrăuceanu care le-a fost îndrumător spiritual timp de 30 de ani,  având în mijlocul lor pe Părintele Arhiepiscop Ioachim și un impresionant sobor de preoți. Sfântul lăcaș de cult închinat sfântului mucenic Dimitrie și curtea bisericii s-au dovedit a fi neîncăpătoare petru mulțimea fiilor duhovnicești care au dorit să aducă un ultim omagiu celui care a fost părinte duhovnicesc pentru această comunitate. Alături de familia îndoliată, preoți colegi de seminar și de facultate au înălțat rugăciuni pentru părintele Ioan către premilostivul Dumnezeu. În atmosfera de adâncă trăire, credincioșii au depus flori și coroane alături de trupul neînsuflețit al părintelui. Chipurile celor prezenți exprimau părerea de rău pentru faptul că părintele lor spiritual îi părăsise prematur. Cu toții s-au adunat în rugăciunea înălțată în timpul Sfintei Liturghii, când preoții s-au rugat către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor fratelui lor întru slujire, părintele Ioan.

Începând cu ora 12.00,  Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de soborul preoților a săvârșit slujba de înmormântare pentru părintele Ioan, apoi a rostit rugăciunile de dezlegare și a binecuvântat adunarea îndoliată.

La finalul slujbei de înmormântare, părintele Prof. Dr Univ. Petraru Gheorghe, de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași, în numele colegilor de seminar și de facultate ai părintelui Ioan, a rememorat clipele frumoase pe care le-a petrecut alături de colegul său creionând profilul său spiritual așa cum era el perceput de colegii săi de generație.

În cuvântul adresat de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, acesta a transmis un mesaj de alinare și nădejde către familie și enoriași, subliniind valoarea misiunii sacerdotale a preotului în parohie:

Suntem în jurul catafalcului celui care a fost preotul Ioan Pătrăuceanu.  De peste treizeci de ani părintele Ioan a slujit în acestă parohie mângâind sufletele păstoriților săi  îndrumând, învățând și sfătuind pe toți fiii săi spirituali. Părintele Ioan a ajuns la maturitatea sacerdotală chiar dacă Dumnezeu l-a chemat la ceruri la vârsta de  șaizeci și unu de ani  ai. ....... Trebuie să fim conștienți că mormântul nu este decât o trecere către altceva, către Veșnicie. Viața noastră este o trecere continuă și se derulează ca acel fir de ață care iese din caierul vremii și se deapănă în ghemul veșniciei, iar noi, fiecare, încercăm așa cum putem, să transfigurăm timpul. Dumnezeu socotește ca dreptate a noastră orice activitate pe care o facem în numele Lui în Biserică în perspectiva mântuirii personale și a mântuirii obștești.

Apoi, sub coordonarea părintelui protopop Dragoș Munteanu, opt preoți au purtat pe umeri sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Ioan înconjurând sfântul lăcaș după rânduiala înmormântării preoților, și l-au însoțit până la mormântul pregătit în cimitirul din curtea bisericii parohiale acolo unde părintele și-a dorit să fie așezat, pentru a fi în prejma păstoriților săi și după această clipă a despărțirii trupești de ei.

După acest moment, sutele de credincioși din Gâdinți și-au luat rămas bun de la părintele lor duhovnicesc înălțând o rugăciune și depunând în mod simbolic o floare la mormântul acestuia.

Părintele Ic.Stvr. Pătrăuceanu Ioan a fost născut la data de 11 februarie 1957, în Com. Bozieni, Jud. Neamț, fiul lui Gheorghe și al Mariței Pătrăuceanu. A fost absolvent al  Seminarului Teologic Veniamin Costachi” de la Mrea Neamț – promoția 1977 și al Facultății de Teologie din București – promoția 1982. El s-a  căsătorit la data de 7 ianuarie 1979 cu Adriana Cozma, absolventă a Liceului Pedagogic ,,Gh. Asachi” din Piatra Neamț și a avut doi copii.  A intrat în rândul clerului fiind hirotonit preot la data de 22.02.1979 – pe seama Parohiei Rediu Bâra, Protopopiatul Roman (01.03.1979 – 31.12.1986). Începând din data de 01. 01. 1987 a fost preot paroh al Parohiei Gâdinți, până în prezent.

(Pr. Daniel Ionel Marari)