Liturghie și binecuvântare arhierească în biserica nouă a Parohiei Sarata

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica a 25 după Rusalii, în ziua de pomenire a Sfântului Ioan Hrisostom a fost prezent pentru a oficia Dumnezeiasca Liturghie la biserica ”Izvorul Tămăduirii” din municipiul Bacău. Slujba arhierească a încununat programul cultural duhovnicesc prilejuit de aducerea în pelerinaj, pentru câteva zile, la acest sfânt lăcaș, a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, din protopopiatul Roman. Mai întâi, Înaltpreasfințitul Ioachim, alături de părintele protopop Costică Busuioc şi un sobor de preoți, a săvârşit slujba aghiasmei pentru a binecuvânta lucrările săvârşite în noul lăcaş de cult, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Soborul de preoți și diaconi în frunte cu P.C Preot Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău și alături de mulțime de popor au întâmpinat, în glasul clopotelor și cu flori în mâini, la primele ore ale dimineții, pe Arhipăstorul Ioachim care a venit pentru a binecuvânta lucrările ce au fost făcute  cu osteneala credincioşilor ctitori, sub coordonarea părinților care au slujit şi slujesc aici: pr. Gabriel Popovici, respectiv pr. Ionuț Deacu şi pr. Petru Bălăiță, pentru zidirea noii biserici parohiale, tocmai pentru ca bunii creștini din această zonă a Bacăului să participe de acum la slujbe în biserica proaspăt amenajată pentru slujbele liturgice. În cadrul Liturghiei a fost hirotonit întru preot pe seama Mănăstirii „Sf. Antipa Calapodești”, tânărul teolog Alin-Eduard Antohi, licențiat în teologie-pastorală în cadrul Universității „Ovidius” - Constanța, la Facultatea de Teologie Ortodoxă.  

Părintele Arhiepiscop a adresat un cuvânt de învățătură enoriașilor, preoților slujitori și tuturor celor prezenți la eveniment subliniind importanța rugăciunii în viața creștinului, subliniind totodată necesitatea dobândirii păcii interioare în comuniunea de iubire implinită în cadrul cultului bisericii:

„Dacă păstrăm comuniunea, dragii mei, atunci se realizează și comunitatea și astfel ajungem la cuminecare, aceasta fiind unirea harică, cu Iisus Hristos, Cel care Se oferă în biserică tuturor credincioșilor......Nu numai noi clericii suntem activi în biserică, ci fiecare dintre dumneavoastră, dragi credincioși,  trebuie să fiți activi cu darul, demnitatea, dar și putința voastră...   În această biserică, astăzi, aici, am găsit foarte multă liniște, am simțit acea isihie, acea pace care nu vine de la oameni, ci din Cer, care coboară ca un balsam către suflete. De astăzi și biserica dumneavoastră face parte din șiragul de mărgăritare pe care noi le numim catedrale ale Bacăului. Toate bisericile din oraș sunt mari, așa cum sunt sufletele voastre. Vă îndemn să luați pacea primită astăzi aici și să o duceți în lumea aceasta agitată  care nu are pace, care caută alte căi pentru a se restaura ființial și nu găsește. Numai prin Biserică găsiți pacea și liniștea. Păstrați aceasta dragi mei, păstrați tradițiile sfinte și ascultați de preoții noștri pe care vi i-am încredințat ca păstori, căci doar ascultând de ei aveți identitate în Iisus Hristos care este modelul nostru Suprem.”

De asemenea, Ierarhul a oferit și un dar de mare preț parohiei: 

„Ca un dar de nou început, vă oferim astăzi, alături de însemnarea noastră, o Sfântă Evanghelie, care este foarte frumos ilustrată cu icoane și motive caligrafice aparte, care împodobesc cuvântul Lui Dumnezeu. Pentru faptul că astăzi îl pomenim pe Sfântul Ioan Gură de Aur, celor doi preoți le oferim câte un Liturghier  ca să poată sluji permanent .”  

Protopopul locului a mulțumit Chiriarhului pentru clipele alese trăite cu această ocazie: „Înaltpreasfinția Voastră, ați primit florile recunoștinței în chipul cel mai dumnezeiesc concentrate într-un buchet de flori oferite de pruncii parohiei acesteia. Vă mulțumim pentru prezența în mijlocul nostru, pentru tot și toate!”

La rândul său, părintele paroh a relatat într-un succint cuvânt etapele programului cultural-duhovnicesc derulat în aceste zile, mulțumind totodată ierarhului: „Pentru aceste momente unice, nu putem decât să mulțumim Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului care este ocrotitoarea parohiei noastre. În același timp, dorim să mulțumim Înalpreasfinției Voastre pentru grija permanentă pe care ne-o purtați. Nădăjduim înaintea Bunului Dumnezeu că momentul acesta de binecuvântare pentru a sluji în biserica cea nouă a parohiei este un moment de început pentru zidirea duhovnicească a enoriașilor noștri.  În același timp, vă adresăm chemarea de a fi alături de noi din an în an", a evidențiat, în fața Ierarhului părintele Ionuț Deacu, parohul bisericii ”Izvorul Tămăduirii” din Bacău.

(Pr. Daniel Marari)