Liturghie arhierească în ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

În ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Cu acest prilej, doi teologi au fost hirotoniți, unul în treapta de preot și celălalt în treapta de diacon.

Cu prilejul zilei închinate Sfinților Arhangheli Mihai și Gavriil, Catedrala mușatină din Roman a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare. În atmosfera liturgică de adâncă trăire duhovnicească, doi teologi au primit taina hirotonie prin mâinile Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, angajându-se în misiunea de slujire a lui Dumnezeu și a oamenilor, și, totodată, asumându-și cu responsabilitate înalta demnitate de administratori ai Tainelor Sfinte în comunitățile ecleziastice încredințate. Teologul Hazu Gheorghe a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Farcașa, Protopopiatul Bacău, iar părintele diacon Robert Vasile Moldoveanu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Orbeni II, Protopopiatul Sascut.

Referindu-se la sfinții arhangheli pomeniți în această zi de sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat credincioșilor prezenți în Catedrala mușatină un cuvânt de învățătură în care a adus în actualitate aspecte biblice și teologie ale anghelologiei creștine, vorbind despre crearea îngerilor și despre rolul lor în ocrotirea vieții omului și în iconomia mântuirii lui de-a lungul istoriei.

Dumnezeu iubește pe om cu o iubire nemărginită și din acest motiv l-a binecuvântat cu îngeri care ocrotesc țările, orașele, comunitățile, dar și pe fiecare persoană în parte. Înainte ca Dumnezeu să creeze această lume empirică, care cade sub simțurile noastre și pe care noi o analizăm și o punem în definiții cu mintea noastră limitată, a fost făcută lumea îngerilor, căci spune Scriptura Vechiului Testament că „La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul”. Adică lumea îngerilor, mai întâi, apoi Cosmosul cu toate cele pe care le vedem și simțim. Creația este plină de îngeri și de Cuvântul lui Dumnezeu.

Adresând auditoriului întrebarea „mai vorbesc astăzi copiii cu îngerii?”,  Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rememorat fragmente de timp în care părinții care vegheau somnul pruncilor citeau pe chipul lor inocent pacea și bucuria prezenței îngerilor. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că nevinovăția copiilor reprezintă un etalon pe care omul angajat în efortul duhovnicesc al întâlnirii cu Dumnezeu este necesar să-l atingă, deși astăzi, în societatea modernă, prin numeroasele tentații media, copilul este expus unei „crize angelice”:

Copiii sunt ca îngerii, prin curăția și nevinovăția lor. Mântuitorul Însuși a luat ca etalon al Împărăției Cerurilor pe copii. Iar dacă noi nu vom avea înfățișarea copiilor la suflet, nu vom intra în Împărăția lui Dumnezeu, pentru că în chipul unui copil inocent stă concentrată toată Împărăția lui Dumnezeu. Astfel, o mamă ține în brațe toată Împărăția cerurilor. Este un mister pe care nu-l putem cuprinde cu mintea, nu putem înțelege cum este posibil acest lucru. Iar sărbătoarea Sfinților Arhangheli este un bun prilej ca să medităm la realitatea aceasta. Însă astăzi, din cauza tentațiilor moderne la care sunt expuși copiii, prin petrecerea unui timp îndelungat în fața televizorului, a telefonului sau a calculatorului am putea spune că s-a instaurat o criză angelică, care poate conduce la depersonalizarea și risipirea existenței lor.

Amintind de „Degringolada cosmică” petrecută înainte de creația văzută, care a condus la căderea îngerilor și ulterior la influențarea negativă a protopărinților, Înaltpreasfințitul Ioachim a subliniat faptul că pentru omul dezrădăcinat de astăzi, îndepărtat de Dumnezeu și înstrăinat de realitatea lumii duhovnicești, dezbinarea și negativismul sunt rezultatul influenței răului în societate:

Dumnezeu nu a venit să definească răul, ci a venit să ne învețe cum să luptăm împotriva răului, a îngerilor căzuți. Răul insuflă și divide lumea. Când intră diavolul într-o comunitate, el seamănă discordie și neînțelegere. Seamănă idei, fapte și planuri nimicitoare pentru a zădărnici orice efort mântuitor. În lupta cu răul, creștinul trebuie să urmeze exemplul lui Hristos Care a fost ispitit de diavol în muntele Quarantania.

În finalul cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat felicitări celor hirotoniți și îndrumări pastorale pentru misiunea de sacerdot la care s-au angajat, sfătuindu-i să rămână în ascultare și comuniune liturgică, îndrumând comunitățile încredințate pe calea mântuirii.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.