IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, la Roman

4 Aprilie 2018

În miercurea din Săptămâna Mare a Postului Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite  alături de un sobor de preoți și diaconi în străvechea catedrală a Romanului. În cadrul acesteia a hirotonit un tânăr teolog întru diacon.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite în miercurea din Săptămâna Mare a Postului Sfintelor Paști a hirotonit pe tânărul teolog Secară Gheorghiță Ionuț întru diacon. Cuvântul diacon semnifică în limba greacă ajutor. Diaconul apare prima dată în Faptele Apostolilor capitolul 6. Diaconii aveau obligaţia de a sluji la mesele de obşte, înlocuind pe Sfinţii Apostoli. Ulterior, rolul lor a rămas în biserică de ajutători ai preoţilor şi ai episcopilor la săvârşirea Sfintelor Slujbe.

.Pentru a fî hirotonit diacon, candidatul este mai întâi hirotesit citeţ şi apoi ipodiacon. Hirotesia este binecuvântarea prin care se acordă îngăduinţa de a săvârşi anumite servicii religoase (citirea la strană şi a Apostolului pentru citeţ, ieşirea cu lumânarea la Vohod şi aducerea vasului cu apă şi a ştergarului pentru spălarea mâinilor de către arhiereu în cazul ipodiaconului etc).

Răspunsurile la strană au fost date de către corul „Diaconia” de la Catedrala din Roman.

 

Citește mai multe articole despre: IPS Ioachim