IPS Ioachim „Hristos a murit iubind”

Duminică, 28 aprilie 2024, cu ocazia marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor cu numele de Florii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Roman, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi precum și de o mulțime de credincioși.

După citirea pericopei evanghelice, părintele Alexandru Stanciu, preot slujitor al Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Parascheva” din Roman a ținut un cuvânt de învățătură în care a amintit despre tristețea  lui Hristos care se află în spatele bucuriei sărbătorii de astăzi:

„Toți regii atunci când purtau lupte sau când cucereau o anumită cetate intrau triumfal, călare, cu toată oastea, iar mulțimile întâmpinau pe acești regi victorioși în cetatea de tron și vedem că Mântuitorul Iisus Hristos face același lucru. Ne întrebăm care cetate a cucerit Hristos sau din ce luptă s-a întors victorios ca să fie primit în acest mod? Mântuitorul se îndreaptă spre lupta cu diavolul pentru a elibera neamul omenesc din robia lui. Oamenii care îl întâmpină pe El își întind hainele și strigă Osana, împăratul lui Israel și îl numesc așa întrucât poporul aștepta un Mesia sau un împărat politic care să-i scape de stăpânirea romană. Pentru că ei au văzut în El doar un eliberator politic, același popor va striga în fața lui Pilat să-L răstignească”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului a rostit rugăciunile de binecuvântare ale ramurilor de salcie și a ținut un cuvânt de învățătură despre importanța Bisericii și a rolului ei de aducere împreună a credincioșilor. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat însemnătatea iubirii dumnezeiești spre care suntem chemați în aceste zile care preced marele praznic al Învierii Domnului:

 „Biserica este un organism viu din care facem fiecare parte, iar dacă acesta este bolnav, tot trupul este bolnav, de aceea Biserica trebuie să fie totdeauna vie, ea este și spital, dar și locul de întâlnire cu Dumnezeu. Este spitalul duhovnicesc, făcut de Dumnezeu la plinirea vremii, care ne adună pe noi, cei naufragiați pe oceanul învolburat al timpului vieții, asemenea unei corăbii. Aceasta este împinsă de focul Duhului Sfânt, cel ce suflă ușor asemenea unei adieri resimțite de frunzele ținute în mână astăzi, care amintesc de cele din Ierusalim. 

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am fost astăzi prezenți la acest praznic Împărătesc, început al pătimirii Domnului nostru Iisus Hristos, prin care continuăm treptele ascezei în fiecare zi, fiecare având o semnificație aparte, propice și vindecătoare pentru suflet.

De aceea venim la biserică, pentru că aici există Doctorul cel veșnic, Domnul nostru Iisus Hristos care are un singur medicament, acela de a rămâne întru iubirea Sa, fără de care nu putem face nimic. Ceea ce înseamnă că a iubi înseamnă a nu muri niciodată. Hristos a murit iubind pe ucenici, creația și pe toți care constituie Biserica și care iubesc bunacuviința casei lui Dumnezeu. Nu uitați să găsiți în fiecare sărbătoare nu o recapitulare a fiecărui eveniment ci un sens în plus, o valoare spirituală care îți dăruiește o altă deschidere de orizonturi pentru care te silești să mergi mai departe spre sensul pe care ți l-a indicat Dumnezeu”.

 De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Silviu Lupu a fost hirotonit preot, iar teologul Marian Dima întru diacon, ambii pe seama Catedralei arhiepiscopale din Roman. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Paraschevi” al Catedralei.