Conferință preoțească în Protopopiatul Sascut

23 Ianuarie 2017

În data de 23 ianuarie, la biserica „Adormirea Maicii Domnuluiˮ din Parohia Păncești a avut loc prima întâlnire din acest an a preoților Protoieriei Sascut. Evenimentul a debutat cu slujba de Te-Deum dedicată împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, după care s-a deschis oficial Anul omagial al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

     După expunerea temelor care vor fi dezbătute în cadrul întâlnirilor din acest an,  PC Pr. Vasile Abageru de la Parohia Sascut-Sat, secretarul protoieriei, a prezentat lucrarea  „Sfintele Icoane –temeiuri scripturistice și patristice; icoane făcătoare de minuni din zona Moldoveiˮ, în care a subliniat importanța icoanei în iconomia mântuirii din perspectivă scripturistică și patristică și a prezentat icoanele făcătoare de minuni, mai cunoscute din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, spunând între altele:

"În Sfânta Biserică Ortodoxă există o mare evlavie pentru cinstirea și închinarea la sfintele icoane. Acestea sunt, imagini sacre, chipuri sau reprezentări zugrăvite (pictate), în două dimensiuni, ale Mântuitorului Iisus Hristos, ale Maicii lui Dumnezeu, ale îngerilor sau ale sfinților, care au putut fi zugrăviți datorită trupului pe care l-au avut, și cărora li se aduce cuvenita venerare, după principiul enunțat de Sf. Vasile cel Mare: „cinstea adusă icoanei se îndreaptă spre originalul ei, iar originalul este cel înfățișat în icoană, cel după care se face icoana".

După susținerea lucrării de către părintele conferențiar, au fost discutate probleme administrative, apoi, preoții prezenți au propus inițierea unei colecte pentru sprijinirea unei familii din Parohia Parava greu încercate prin pierderea celor 3 copii (cu vârste de: 2 ani și 8 luni, 1 an și 7 luni și 4 luni) și distrugerea locuinței într-un incendiu.

 

 

 

 

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut