Conferința „Libertăți înrobitoare”, la Colegiul Național „Roman Vodă”

Luni, 5 martie 2018, în Sala de festivități a Colegiului Național „Roman-Vodă” a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o conferință susținută  de către arhid. Lect. Univ. dr. Sorin Mihalache, profesor la Facultatea de Teologie ”Dumitru Stăniloae” din Iași.  Evenimentul a constituit materializarea unui parteneriat între Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” și Colegiul Național ”Roman Vodă”, la implementarea căruia au contribuit profesorii de religie ortodoxă din cele două licee.

Tema expunerii, ”Libertăți înrobitoare”, a constituit punctul de plecare al unei iscusite pledoarii pentru liberul arbitru și despătimire, cu care carismaticul părinte profesor ieșean a captat atenția tinerilor din sală, elevi liceeni din trei instituții romașcane de învățământ, Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec”, Colegiul Național ”Roman-Vodă” și Colegiul Tehnic ”Miron Costin”.

Expozeul părintelui diacon a cuprins o suită de informații din sfera cercetărilor științifice din neurologie, precum și evenimente din viața de zi cu zi, în măsură să atragă atenția asupra tentației adictivității, a dependenței de plăcere și a hedonismului ce îl încearcă pe omul contemporan. Liberul arbitru este mutilat atunci când dependențe de tot felul, inclusiv cele de utilizarea gadgeturilor, sunt, din păcate, gestionate meschin, manipulatoriu, iar omul dependent de acestea nu e în măsură să se opună, manifestând patologii felurite, inclusiv demență digitală. Apelul făcut de conferențiar a fost unul la măsură, la discernământ, la o organizare judicioasă a vieții, unul ce a rezonat cu recursul patristic la despătimire, pe care învățătura Bisericii îl face mai ales în perioada Postului Mare.

Auditoriul a fost captivat de conferință, mai ales când întrebări din public au primit răspunsuri de excepție din partea vorbitorului, cu toate că a fost format preponderent din adolescenți, în timp ce părintele profesor a probat, ca în atâtea alte ocazii, atât acrivia academică ce l-a consacrat, cât și o dragoste împletită cu familiaritate, din moment ce are, la rândul său, copii aflați la vârsta adolescenței, neezitând să expună și evenimente curente, din viața de zi cu zi a familiei domniei sale. Toate acestea au fost apreciate de elevi, în condițiile în care s-a făcut referire la problemele curente ale evoluției a ceea ce numim cu toții un veritabil ianus bifrons, firea adolescentului universal.

Întâlnirea cu tinerii romașcani a fost prilejul cu care părintele a prezentat două lucrări scrise de către domnia sa, Lumina Celui nevăzut și Ești ceea ce trăiești.