Referitor la materialul ,,Șpagă pentru parohie”

difuzat de Recorder, în data de 28 noiembrie 2023.

Dreptatea fără iubire este cruzime, iubirea fără dreptate este slăbiciune

Cu riscul de a provoca mai multe comentarii, se cuvin și se impun câteva precizări:

1. În anul 2003, Leașcu Petrică primește, prin hotărârea luată în cadrul ședinței Permanenței Consiliului eparhial, numirea în postul de paroh la Parohia Hârja, Protopopiatul Onești. În materialul realizat în urma unor insistente provocări, artizanul marilor dezvăluiri nu ne spune când, cui, dacă sau cât a dat pentru numirea sa.

În anul 2009, după mai multe nereguli legate de fapte pe care acum le condamnă,  Leașcu Petrică lasă la Protopopiatul Onești ,,Demisia din preoție” și fuge din țară, abandonând familia la casa parohială, lăsând unitatea de cult cu o datorie de peste 800.000 RON (8 miliarde de lei vechi).

Vreme de zece ani, cu binecuvântarea ierarhului, familia a avut locuință, doamna preoteasă a fost angajată asistent medical la Așezământul social, iar ea și cei patru copii au primit în mod constant ajutor și protecție cu fonduri de la eparhie.

Cercetat pentru fapte penale în mai multe dosare, Petrică Leașcu revine în țară, reia activitatea cu ,,firma de construcții” și vreme de mai mulți ani reușește să-și asigure sumele necesare pentru o patimă mai veche legată de jocurile de noroc și de dezastrul în care acestea te pot duce.

Revine în atenția opiniei publice odată cu protestul organizat la București, când realizează că nu mai poate beneficia de avantajele unui ,,sistem corupt” din care a făcut parte integrantă și se erijează în ,,justițiar”, un alt joc, la fel de murdar, în speranța unor avantaje financiare.

1. ,,Investigator” cu identitate reală, sau avertizor de integritate, cum îi place să se prezinte, exagerat de provocator și insistent, ajunge la Centrul eparhial Roman și cere iertare și milă. Primește îmbisericire la o parohie din Protopopiatul Onești. Aici s-a greșit. Dacă era deferit judecății Consistoriului eparhial, putea fi depus din slujire, sau caterisit.

Regretăm cele întâmplate, va fi analizată activitatea fiecărui membru din administratia eparhială și vom reveni cu detalii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului