Binecuvântare arhierească pentru angajatele Centrului eparhial Roman și ale Fundației „Episcop Melchisedec” Roman

Vineri, 8 martie 2024, cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a binecuvântat şi a felicitat pe maicile şi pe doamnele angajate la Centrul eparhial Roman și în cadrul Fundaţiei „Episcop Melchisedec” Roman.

Evenimentul dedicat angajatelor celor două instituții cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii s-a desfășurat începând cu ora 13.30 în Sala „Sfântul Ierarh Dosoftei” din cadrul ansamblului arhitectonic al Centrului eparhial de la Roman. Activitatea a fost deschisă de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, care a mulțumit cadrelor didactice și personalului monahal pentru devotamentul și implicarea arătate de fiecare prin rezultatele obținute și  activitățile realizate, apoi Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ostenitoarelor de-a lungul anului. 

În continuarea manifestării, monahia Dionisia Şchiopu, director al Fundaţiei „Episcop Melchisedec” Roman, împreună cu personalul monahal şi cadrele didactice ale grădiniței din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” și ale Școlii primare Mușatinii au pregătit cu acest prilej un moment festiv la care protagoniști au fost copiii de la clasa pregătitoare. Copiii, sub coordonarea cadrelor didactice, au încântat sufletele celor prezenţi cu un colaj de poezii și cântece alese special pentru a evidenția sărbătoarea Mamei şi anotimpul frumos al primăverii.

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a mulțumit tuturor doamnelor angajate ale Fundaţiei „Episcop Melchisedec”, care sunt educatoare şi mame nu numai pentru copiii lor de acasă, ci şi pentru copiii pe care îi au în grijă. Totodată, Ierarhul a vorbit despre vocația maternală a femeii și despre modelul Maicii Domnului: „Femeia este mamă pentru copiii ei de-a lungul întregii sale vieți. Noi cinstim această zi în sens duhovnicesc, iar pe mamă o cinstim ca imagine a Maicii Domnului. Dacă gândești la Maica Domnului atunci te regăsești pe tine însuți, pentru faptul că și ea a fost mamă, a născut pe Iisus Hristos, a devenit mama și icoana Bisericii. E foarte important să ascultăm de mamele noastre care nu spun multe, dar iubesc mult. Maniera în care o mamă își iubește copilul în toate împrejurările arată că folosește în formă concretă manualul de iubire pe care ea l-a primit de la Dumnezeu când a născut”. 

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre persoana femeii ca imagine a iubirii și jertfei: „Voi sunteți mame care ați adus copii pe lume, i-ați educat și îi învățați, și vă sacrificați pentru ei. Avem și o altă categorie de mame, este vorba de mamele spirituale. Mama este scara prin care Dumnezeu a coborât la noi și ne face pe toți să urcăm înspre înaltul cerului. Mama este ciocârlia care se desprinde ușor de pe pământ încântând și fredonând cele mai frumoase melodii. Viața este un cântec pe care trebuie să-l cânți, să-l interpretezi și pe care trebuie să știi să-l predai copiilor și celor care au nevoie de sprijin pentru a deveni acel buchet de flori spirituale pe care Îl aducem cu mulțumire lui Dumnezeu pentru faptul că ne-a dat viața. Femeia este făcută pentru viață și pentru iubire, iar bărbatul este făcut pentru jertfă. Mamele sunt mărturie a iubirii și a jertfei. Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne dăruiască pacea familiei și liniștea mamei care își vede copilul născut. Nimeni nu poate descrie acel sentiment și imagine create de venirea pe lume a unui om în lume”. 

La finalul întâlnirii, Chiriarhul a oferit tuturor angajatelor câte un buchet de flori, binecuvântând misiunea pe care fiecare o desfăşoară cu vocaţie, dragoste şi devotament.