Beneficiarii Centrului de recuperare și reabilitare Hârja, subiectul inspirației pentru o piesă de teatru deosebită!

Miercuri, 1 mai, ora 18:30, la București, în incinta Teatrului Apropo, a avut loc un eveniment deosebit: un spectacol work in progress intitulat „Eu sunt un băiat, Andrei” de Vlad Sălbatecu, cu interpretarea talentată a lui Andrei Mărgineanu, Sara Pongrac, Eduard Crucianu și Andrei Pleșa.

Cu toate că întreaga lume are o populație estimată la 8,104,235,110 persoane, fiecare individ aduce cu sine o perspectivă unică și o modalitate de a interacționa cu realitatea înconjurătoare. Spectacolul „Eu sunt un băiat, Andrei” se angajează să exploreze universul persoanelor neurodivergente, încercând să înțeleagă modul distinct în care acestea percep lumea. Această explorare nu urmărește să judece sau să eticheteze, ci să evidențieze frumusețea diferențelor și să promoveze înțelegerea și empatia.

Inițial, trupa de teatru a petrecut o săptămână în martie la Hârja, documentându-se asupra conștientizării problemei autismului. Interviurile realizate cu beneficiarii și terapeuții Centrului de Recuperare Neuromotorie pentru copii și tineri cu dizabilități „Sf. Parascheva", Hârja, au furnizat o bază solidă pentru creația spectacolului.

Ieri, spectacolul a fost lansat în cadrul unei manifestări de excepție la Teatrul Apropo din București. Această piesă, împreună cu alte producții, face parte din Proiectul „Apropo de poveste”, care propune o abordare inovatoare în teatrul contemporan, combinând estetici teatrale neconvenționale cu teme sociale și probleme documentate din realitatea actuală.

Piesa, o producție a Teatrului Apropo, în colaborare cu Breasla Actorilor, este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Echipa care va câștiga concursul va avea oportunitatea de a juca întreaga stagiune pe scena Teatrului Apropo din București.

Participarea emoționantă a echipei de la Hârja, alături de beneficiari și terapeuți, a adus o dimensiune specială evenimentului. Aceștia au susținut cu pasiune mesajul artistic despre autism și au prezentat mulțumirile Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru promovarea drepturilor și a valorilor persoanelor cu deficiențe, evidențiind activitățile socio-medicale și educaționale din cadrul Centrului de recuperare și reabilitare a copiilor și tinerilor cu deficiențe „Sf. Parascheva” al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja, județul Bacău.

 (Bianca Negoiță – terapeut ocupațional, Asociația Hârja)