Momente de spiritualitate și cultură la Școala „Mihai Eminescu” din Roman

Marți, 15 ianuarie 2013, Școala cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu” din Mununicipiul Roman a sărbătorit 40 de ani de la înființare. Un moment deosebit pentru profesorii și elevii școlii, dar și pentru toți cei care, într-un moment al vieții lor, au fost legați de școala cunoscută la început ca „Nr. 11″. Reuniunea a fost onorată de prezența primarului Laurențiu Leoreanu, a viceprimarului orașului, Lucian Micu, a inspectorului școlar pentru proiecte și programe comunitare Maria Ghiniță și a altor oaspeți care au răspuns invitației lansate de conducerea școlii.

Manifestarea a debutat cu un Te Deum, săvârșit de un sobor de preoți , care au predat aici disciplina religie, condus de protopopul Aurel-Florin Țuscanu, iar raspunsurile stranei au fost oferite de un grup de seminaristi condusi de pr.prof.Ionut Amarinii.După slujba religioasa, primarul Laurențiu Leoreanu a dezvelit placa comemorativă, menită să marcheze aniversarea celor 40 de ani de învățământ de calitate la Școala “Mihai Eminescu”. Acesta a primit, din partea conducerii școlii, o medalie jubiliară dedicată aniversării. Discursurile oficiale au fost precedate de o inedită paradă a modei, intitulată Eco-fashion, în cadrul căreia elevii au prezentat ținute diverse, dar cu un numitor comun: au fost realizate din materiale refolosibile.

“Încrustarea pe răbojul vremii a celui de-al 40-lea an de existență a școlii noastre oferă plăcutul prilej, pentru absolvenții acestei școli și pentru zeci de profesori, din trecut și de azi, să-și îndrepte gândurile spre școala care le-a luminat calea vieții, le-a oferit posibilitatea de a deveni oameni de caracter, prețuiți și respectați la locurile lor de muncă și în viața socială. Retrăind cele mai plăcute crâmpeie din viața de elev sau de profesor, mai tineri sau mai vârstnici, ne simțim fericiți că am ajuns să sărbătorim acest eveniment și să ne bucurăm de progresele și realizările școlii în care am învățat din bănci sau am predat la catedră“, a spus profesoara Mihaela Rusu, directorul școlii, în deschiderea evenimentului.

“Mihai Eminescu este un nume care obligă, iar dumneavoastră ați reușit, an de an, să țineți ștacheta ridicată în calitatea pregătirii elevilor, care s-au făcut remarcați, an de an, prin rezultatele obținute. Vreau să îi salut, cu acest prilej, pe toți cei care lucrează cu elevii și să îi asigur de sentimentele mele de recunoștință pe cei care au pus bazele acestei școli. Într-o școală, fiecare persoană are importanța ei, de la director la personalul nedidactic, pentru că, împreună, formează o echipă ce are pe umeri rolul de a preda elevilor cunoștințe din diferite domenii, dar care are, în primul rând, rol educativ, cel care dă adevăratul contur generației viitoare“, a spus primarul Laurențiu Leoreanu.

“40 de ani de școală la «Mihai Eminescu» înseamnă 40 de generații, 40 de ani de muncă, dragi colegi de cancelarie, în care ați trudit și ați clădit valori. Fiecare dintre noi, ca dascăl, ne străduim să aducem o sclipire în ochii copiilor, care să plece în fiecare zi mulțumiți de la școală, cu sentimentul că și astăzi au învățat ceva. Fără dumneavoastră și fără munca dumneavoastră de zi cu zi, nu ar fi existat olimpicii de la «Mihai Eminescu» și toți acei elevi care, prin rezultatele lor și ale dumneavoastră, au transformat școala într-un adevărat brand“, a spus, în cuvântul său, reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean, inspectorul Maria Ghiniță.

“Nu am fost nici pe departe un elev eminent al acestei școli, ci un elev pasionat de istorie, de literatură, care a încercat să nu-și facă niciodată școala de râs. Meritul de a fi astăzi în fața dumneavoastră l-ar fi avut mulți alți colegi de-ai mei, tocmai de aceea invitația primită din partea conducerii școlii mă onorează. Vreau să vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru mine. Cel mai important lucru învățat de mine în școală, dincolo de cunoștințele acumulate la diverse discipline, îl reprezintă spiritul de competiție și capacitatea de a fi om. “, a spus profesor doctor Liviu Brătescu, cecetător în cadrul Institutului “A. D Xenopol” din Iași.

În calitate de delegat al Preasfințitului Episcop Ioachim Băcăuanul, părintele protopop Aurel Florin Țuscanu, a transmis celor prezenți arhierești binecuvântări și felicitări la această aniversare a școlii, trecând totodata în revistă câteva momente legate de prezența marelui poet Mihai Eminescu, patronul instituției, la Roman. A mai luat cuvântul și părintele profesor Ioan Bârliba, fost dascăl la această școală, care a depanat frumoase și emoționante amintiri legate de dascălii și elevii școlii. Aniversarea a 40 de ani de existență a reprezentat și momentul prezentării primei monografii a școlii.

“Este o prezentare vioaie, pentru că suntem o școală tânără, la care au contribuit toți profesorii din școală și care ar putea deveni un izvor istoric“, așa cum a prezentat-o audienței directorul adjunct al școlii, profesorul Dumitru Ouatu. Un moment emoționant l-a reprezentat premierea tuturor foștilor directori și directori adjuncți ai școlii, începând cu profesoara Elena Matcovschi, “omul potrivit la locul potrivit”, care a condus școala timp de 26 de ani. Au primit medalii, diplome și buchete de flori, însoțite de un scurt “laudatio”, profesorii Elena Matcovschi, Elena Agafiței, Dumitru Ouatu, Mihai Armanu, Gheorghe Lazăr, Virgil Ivan, Cristina Rusu și Traian Tansanu. Aniversarea Școlii “Mihai Eminescu” a fost un bun prilej pentru lansarea noii ținute a elevilor din școală. Uniforma a fost prezentată de doi dintre cei mai mici elevi, care au defilat în aplauzele asistenței, pe acordurile vesele ale imnului școlii. Reuniunea s-a încheiat cu un spectacol susținut de elevii școlii și de Trupa de teatru “Gong”, pregătită de profesoara Cătălina Bostan.

Programul dedicat “Zilelor Școlii Mihai Eminescu” a cuprins și vernisarea celei de-a cincea ediții a expoziției “Culoarea versului eminescian”, un proiect național în cadrul căruia s-au realizat aproape 700 de lucrări, și vernisarea ediției cu numărul patru ,a expoziției de icoane, lucrate de elevii scolii: “Icoana – Evanghelia în culori”. Expoziția este cu vânzare, sumele obținute urmând a fi folosite pentru a veni în sprijinul familiilor nevoiașe.

“Copiii au participat cu mult entuziasm la acest proiect, tocmai din dorința de a ajuta. Din fondurile pe care le-am strâns în proiect am reușit, până acum, să bucurăm câțiva copii, cum sunt cei din satul Bucium, comuna Valea Ursului, sau copiii de la Centrul «Romanița»“, a spus profesorul de religie Alexandru Lezeu, coordonatorul proiectului.