Evenimente culturale și religioase la Simionești

Preoți, credincioși și reprezentanți ai autoritățile locale din Cordun au participat sâmbătă, 28 aprilie, la inaugurarea unui așezământ cultural și a unui cimitir nou în satul Simionești. Investiția a fost făcută integral din fondurile administrației publice.

Preoți, credincioși și reprezentanți ai autoritățile locale din Cordun au participat sâmbătă, 28 aprilie, la inaugurarea unui așezământ cultural și a unui cimitir nou în satul Simionești. Investiția a fost făcută integral din fondurile administrației publice.

La tăierea panglicii inaugurale au participat alături de autoritățile locale, PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preotul Florin Țuscanu, protopop al Protoieriei Roman, senatorul Ioan Chelaru și alte personalități ale vieții publice din comună și din orașul Roman.

Pentru a reînvia activitatea culturală din satul Simionești, autoritățile locale au investit fonduri din bugetul local pentru modernizarea fostului cămin cultural al satului, cu o vechime de peste 50 de ani, folosit de foștii moșieri ca moară. Lucrările de reabilitare au început în anul 2009 și s-au ridicat la 480.000 lei.

„Centrul Cultural a apărut ca o nevoie de primenire a activității culturale a satului. Am început această înnoire cu reabilitatea și totodată extinderea clădirii care a presupus și o nouă recompartimentare a spațiului. Astfel, avem o sală de festivități de 100 de locuri în care elevii pot desfășura activități sau serbări școlare. Această sală poate fi utilizată și de săteni pentru diverse evenimente de familie, deoarece în clădire există și o bucătărie utilată cu cele necesare pentru organizarea de botezuri, nunți, aniversări. În felul acesta oamenii nu mai sunt nevoiți să caute alte locații pentru organizarea acestor evenimente”, a declarat inginer Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.

Noul cimitir inaugurat se află la 400 de metri de sat și dispune de o suprafață de un hectar. Autoritățile locale au alocat un teren pentru amenajarea unui nou cimitir ca urmare a faptului că, începând din anul 2002, vechiul cimitirul a devenit neîncăpător. „Noua locație a cimitirului a fost împrejmuită cu gard, dispune de o parcare și de trei porți de intrare. În interior, au fost realizate patru alei în formă de cruce. Cât privește clopotnița de la intrare , aceasta este opera arhitectului ieșean Sorin Roșu”, a precizat primarul comunei Cordun.

Lucrările de amenajarea a cimitirului au însemnat o cheltuială din bugetul local de 250.000 lei. În incinta noului cimitir, autoritățile locale au în vedere, în viitor, și construirea unei capele. Cimitirul vechi al satului datează chiar de la constituirea lui, la începutul secolului al XVIII-lea. Acesta era situat lângă conacul boieresc și avea o biserică din lemn. În anul 1892, s-a fixat locul pentru biserică, din terenul moșiei, care există și astăzi și care a fost construită cu contribuția boierului Simion Donic Simionescu, cel care a contribuit și la ridicarea Bisericii Armene din Roman.

Slujba de sfințire a celor două obiective locale a fost făcută de PS Ioachim Băcăuanul alături de un sobor de preoți. Preotul Romeo Trofin, parohul Bisericii „Sfinții Ioachim și Ana” din Simionești a apreciat implicarea autorităților locale în viața comunității. „Ne bucurăm de sprijinul pe care l-am primit din partea adiministrației locale. Aceste obiective inaugurate vor rămâne pentru cei care vor urma”, a precizat preotul Romeo Trofin, parohul bisericii.