Eveniment religios de anvergură în municipiul Bacău

Aproximativ 10.000 de credincioși au participat astăzi, 19 mai, începând cu orele 17.00, la cea mai impresionantă procesiune organizată în municipiul Bacău, în contextul serbării Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Evenimentul religios, la care au participat credincioși din întregul județ Bacău, precum și din municipiul Roman, a debutat la biserica Precista, unde, în prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au fost aduse sfintele icoane făcătoare de minuni de la mănăstirea Giurgeni și Trifești, precum și sfintele moaște de la catedrala Arhiepiscopală Sf. Cuv. Parascheva din Roman.

După binecuvântare de început, Preasfinția Sa a rostit mai multe rugăciuni speciale pentru ploaie. Cu capetele plecate și cu gândurile îndreptate spre mila lui Dumnezeu, toți cei prezenți, cler și credincioși, însoțiți de icoana Sfinților Împărați, au pornit în acordul cântărilor specifice perioadei pascale spre Catedrala ”Înălțarea Domnului”.

Aici, lângă statuia Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, miile de băcăuani s-au rugat împreună cu ierarhul, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate peste poporul său binecredincios. Apoi, PS Episcop Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care, a sublininiat importanța serbării anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română. Apoi, a făcut o scurtă prezentare a istoriei Bisericii din primele veacuri până la edictul de la Milan din anul 313, amintind suferințe îndurate de mărturisitorii dreptei credințe în perioada de prigoană a împăraților romani, începând cu Nero, până la momentul când Sfântul Împărat Constantin a acordat libertate religiei creștine, punând astfel capăt unei perioade în care credința se mărturisea mai mult în catacombe. De asemenea, cuvântul ierarhului a constituit un veritabil cuvânt catehetic, Preasfinția Sa îndemnându-i pe băcăuani să fie, cu toții, apărători ai valorilor creștine și, fiecare în dreptul său, să constituie pentru semenii săi, o lumină întru lumina lui Hristos.

Procesiunea s-a încheiat la biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, unde, au fost depuse spre închinarea credincioșilor cele două icoane făcătoare de minuni, precum și sfintele moaște de la Catedrala din Roman. Bucuria duhovnicească a zilei a continuat cu slujba Litiei, oficiată de PS Episcop Ioachim, răspunsurile la strană fiind date de corala ”Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău, care a oferit și un scurt concert de muzică religioasă, urmat de un altul susținut de corala bisericii ”Sf. Împărați”.

Sărbătoarea va continua până marți, 21 mai, când Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul va oficia la Sfinții Împărați, slujba Sfintei Liturghii.