Conferința Sfinții Împărați Constantin și Elena - modele pentru educația și familia creștină

Cu binecuvântarea şi sub prezidiul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la sediul Protopopiatului a avut loc astăzi - miercuri 16 octombrie 2013, şedinţa lunară a preoţilor moineşteni.

În cadrul acestei întruniri, părintele Moţei Marius Constantin, preot slujitor la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din parohia Solonţ, a susţinut conferinţa cu titlul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - modele pentru educaţia şi familia creştină“.

În partea a doua a întâlnirii Preasfinţitul Părinte Episcop a adresat preoţilor cuvânt de învăţătură şi îndemn, arătând, în contextul Anului Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena dar şi al hramului Catedalei Arhiepiscopale de la Roman, că cea mai mare demnitate în Biserică este sfinţenia.

De aceea şi Sfânta Cuvioasă Parascheva, în evlavia oamenilor acestor locuri, este reprezentată stând pe tron. Această icoană unică, pictată în Catedrala din Roman, atestă nu doar vechimea cultului Sfintei Cuvioase în Moldova dar şi cinstirea ei deosebită, până într-acolo încât viaţa ei, reprezentată iconografic la Roman, seamănă izbitor cu icoanele închinate Maicii Domnului. De fapt, cel mai vast hram iconografic pe care îl avem despre Sfânta Parascheva este pictat în Catedrala arhiepiscopală de la Roman.

Cu acest prilej Preasfinţitul Ioachim a ţinut să evidenţieze activitatea, ascultarea şi realizările colegiului preoţilor moineşteni, între toate remarcându-se în mod special Pelerinajul Calea Sfinţilor, organizat anul acesta la Moineşti în 7 septembrie, dar şi proiectul Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!

Abordând apoi subiectele trecute în ordinea de zi, părintele protopop Costel Mareş a subliniat importanţa intensificării activităţii cercurilor pastorale după care, reluând îndemnul de a finaliza colecta pentru sinistraţi, în urma inundaţiilor din Moldova, a transmis noile decizii şi comunicări ale Centrului eparhial.