Comuniune și cuminecare a preoților din Protopopiatul Roman la biserica ”Pogorârea Sfântului Duh” din Sagna

Preoții din Protopopiatul Roman au retrăit bucuria slujirii în comuniune liturgică, astăzi, 4 martie, cu ocazia conferinței preoțești organizată la biserica ”Pogorârea Duhului Sfânt” din parohia Sagna. Slujba Sfintei Liturghii la care au participat peste 100 de slujitori ai Sfintelor Altare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul.

Cu această ocazie, preotul Teodor Terinte, de la parohia Brănișteni a susținut o comunicare având ca subiect ”Anul 2013, anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”, după care preotul protopop Florin Țuscanu a prezentat o scurtă istorie a celor două locașuri de cult ortodoxe din Sagna, respectiv biserica din lemn, construită din bârne pe temelie de piatră, în stil specific moldovenesc, ale cărui începuturi sunt plasate de către tradiție către începuturile veacului al XVI-lea, și biserica nouă cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh”, târnosită în anul 2006 de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Apoi, Preasfinția Sa l-a felicitat pe preotul paroh Anghel Vasile pentru buna organizare a acestei întâlniri. Totodată, ierarhul a apreciat faptul că sinaxa preoților din Protopopiatul Roman a fost un eveniment reușit, cu mai multe obiective atinse.

”Primul scop al acestor întâlniri este acela de a întâri comuniunea și comunicarea între preoții din protoierie. De asemenea, întâlnindu-ne mai des, în cadrul anumitor evenimente din viața Biserică, se ajunge la o mai bună cunoaștere între slujitorii Sfintelor Altare și trăirea în duhul iubirii de Dumnezeu”, a menționat Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul.

În cadrul discuțiilor care au continuat apoi în Așezământul Social-Filantropic din Sagna, au mai fost prezentate și câteva din noile hotărâri ale Sfântului Sinod. De asemenea, Preasfinția Sa a adus la cunoștința preoților și programul misionar – catehetic și liturgic de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman din perioada Postului Mare.

Seria sinaxelor preoțești din Eparhia Romanului și Bacăului va continua marți, 5 martie, la Protopopiatul Bacău.