Ianuarie 2019

19 Ianuarie 2019

Iisus Învățătorul, mergând spre Ierusalim,
A traversat Galileea și muntele Garizim.
Ucenicii îl urmează și-n tăcere ei ascultă
Ceea ce le povestește, cuvânt cu putere multă.

Le vorbea de pocăință, de sminteli și de iertare,
Despre-ntărirea credinței și de sfânta ascultare.
Apoi, trecând de-o colină, aproape pe înserat,
Ajunseseră cu toții la porțile unui sat.

18 Ianuarie 2019
foto: Agenția de Știri Basilica

Învăţătorul Ioan Octavian Vișan-Ciobotea, cumnatul Patriarhului României, a fost condus joi pe ultimul drum de familia îndurerată, ierarhi, clerici şi prieteni.

17 Ianuarie 2019

În luna septembrie a anului trecut, Pr. Ilarion Mâță, în calitate de Profesor asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași (secția Teologie Socială) și al Facultății de Filosofie și Științe Social – Politice Iași (Departamentul de Sociologie și Asistență Socială) a încheiat un protocol de colaborare cu cel mai mare centru social public din Praga „New Sunflower”, informează site-ul de știri Basilica, al Patriarhiei Române.

17 Ianuarie 2019

În ziua de marţi, 15 ianuarie 2019, marele poet naţional Mihai Eminescu a fost sărbătorit cu multă bucurie duhovnicească la Colegiul din Bacău care îi poartă numele.

16 Ianuarie 2019

Parohia „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău a organizat în zilele de duminică, 13 ianuarie şi marţi, 15 ianuarie 2019, două evenimente cultural-religioase în memoria marelui poet naţional Mihai Eminescu, cu prilejul a 169 de ani de la naşterea „Luceafărului poeziei Româneşti”.

14 Ianuarie 2019

De Ziua Culturii Naționale, Catedrala Arhiepiscopală din Roman a găzduit prima Sinaxă din anul 2019, la aceasta participând alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, peste 100 de preoți de pe cuprinsul Protoieriei Onești, care la unison au adus Lui Dumnezeu slavă și cinste.

 

14 Ianuarie 2019

Creștinii azi își schimbă veșmântul de lumină
Că azi Teofania, liturgic, se termină.
Dar ea se prelungește în cel plin de credință,
Dacă-și îmbracă haina smerit, de pocăință.

Sunt azi opt zile-n care tu ai băut aghiazmă
Și-ai devenit icoană pusă-n catapeteasmă.
De mâine spală-ți fața cu lacrimi și isop,
Iar chipul Celui veșnic să-L ai pururi prosop.

12 Ianuarie 2019

Duminica aceasta, prima după Botezul Domnului, Sfinții Părinți au rânduit să se citească în biserici pericopa evanghelică de la Matei în care se relatează începutul activității publice a Mântuitorului (Matei 4, 12-17). Vedem aici că primele cuvinte pe care le-a spus Hristos la începutul activităţii Sale de predicare a Evangheliei mântuirii au fost acestea: „Pocăiţi-vă căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 4,17). Așadar, putem înțelege de aici că fără pocăinţă nu putem avea viaţă înnoitoare, mântuire, intrare în Împărăţia cerurilor.

12 Ianuarie 2019

Parohia băcăuană „Sfântul Andrei Criteanul” din Protopopiatul Bacău a organizat preț de o zi o excursie tematică denumită sugestiv „În căutarea zăpezii“. Evenimentul cultural este ajuns la a doua ediție și a adunat peste patruzeci de copii care s-au bucurat de mica serbare a iernii.

Pagini