Decembrie 2018

11 Decembrie 2018

În ajun de serbare a Marelui Ierarh Spiridon al Trimitundei, la Fundația „Episcop Melchisedec” din Roman, a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, întâlnirea de sfârșit de an calendaristic a angajaților din cadrul fundației romașcane și serbarea preșcolarilor de la grădinița cu program prelungit. Alături de Ierarh au fost prezenți și părinți consilieri de la Centrul Eparhial.

11 Decembrie 2018

La Centrul Eparhial din Roman, în data de 11 decembrie a.c. a avut loc susținerea a șase lucrări pentru obținerea gradului I în preoție. Comisia a avut ca președinte pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la dezbatere fiind prezent Preacuviosul părinte Pimen Costea, vicar eparhial și părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ în cadrul Administrației Eparhiale.

11 Decembrie 2018

Duminică, 9 decembrie, la ceas de vecernie, autorități locale, preoți, monahii și enoriași de toate vârstele ai parohiei au primit Vestea Nașterii Mântuitorului Hristos din graiurile colindătorilor. 

9 Decembrie 2018

Preț de câteva ore, băcăuanii au trăit la superlativ atmosfera Nașterii Mântuitorului Hristos în smerita peșteră a Betleemului. Corala „Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de părintele arhidiacon conf. univ. dr. Ioan Iulian Dumitru, a mângâiat sufletele tuturor celor prezenți, cler și popor creștin, printr-un concert extraordinar de colinde tradiționale românești și străine, precum și câteva cântece patriotice. Alături de ei a conferențiat și maestrul Dan Puric. Moderatorul evenimentului a fost părintele Ciprian-Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

9 Decembrie 2018

Duminică, 9 decembrie 2018, în Duminica a XXVII-a după Rusalii,  preoții slujitori ai Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bacău, împreună cu credincioșii parohiei au trăit bucuria sfântă de a primi festiv în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii alături de un sobor de preoți și diaconi băcăuani.

8 Decembrie 2018

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, pericopa evanghelică de la Luca 13, 10-17 ne prezintă vindecarea unei femei care de 18 ani avea un duh de neputință fiind legată de diavol să nu poată vedea frumusețea bolții cerului sau strălucirea soarelui. Nu ne sunt precizate în textul evanghelic vârsta și numele acestei femei, ci doar vindecarea uimitoare în zi de Sâmbătă, prin punerea mâinilor Mântuitorului.

8 Decembrie 2018

Vineri, 7 decembrie la Moinești a avut loc cea de a IX-a ediție a tradiționalului concert de colinde, organizat de Protopopiatul Moinești în parteneriat cu Primăria Municipiului Moinești.Vineri, 7 decembrie la Moinești a avut loc cea de a IX-a ediție a tradiționalului concert de colinde, organizat de Protopopiatul Moinești în parteneriat cu Primăria Municipiului Moinești.

8 Decembrie 2018

Vineri, 7 decembrie, dl prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filosofie și Științe social-politice de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, a susținut, alături de pr. Inspector eparhial Ilarion Mâță, conferința „Provocările secularismului, crizele senectuții și identitatea românească în An Centenar”.

8 Decembrie 2018

Iisus, în vreme-aceea, chiar într-o  zi de  sabat

Cuvântul Vieții-L predica la sinagoga din sat.

După ce sfârși cuvântul încărcat de-nțelepciune

A observat o femeie cu un duh de slăbiciune.

De optsprezece ani săraca nu mai contemplase cerul,

Însă simțea că de-acolo vin mila și-Adevărul.

Dacă Iisus a văzut-o, chemând-o, i-a spus așa:

„Femeie, ești dezlegată de toată povara ta.”

A pus mâna peste dânsa  și îndată s-a-ndreptat,

Iar femeia lung privindu-l mulțumind i s-a-nchinat.

8 Decembrie 2018

Într-un sat uitat de lume, prin niște mlaștini răzlețe,

Erau trei tineri destoinici, tare doritori să-nvețe.

Ajunși la maturitate, animați de-acea dorință,

Au plecat în lumea largă s-acumuleze știință.

 

După câțiva ani de studii, de muncă și cercetare

S-au întors din nou în satul dintre mlaștini seculare.

Fiecare dintre dânșii povestea ce-a învățat

Și ce poate face acuma față de când a plecat.

 

Pe rând, încep să spună, cu oarecare mândrie,

Ce pot concret să facă din ce știu în teorie:

Pagini