Sectorul social-filantropic şi misionar

Consilier eparhial P.C. Pr. Eugen Ciprian CIUCHE

Tel. birou: 0334.42.34.76
Mobil: 0728.88.05.07
E-mail: filantropika@yahoo.com

Inspector eparhial P.C. Pr. Ilarion Mâţă

mobil: 0745.87.19.59

e-mail: parohiaharja@yahoo.com

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” reprezentată în cadrul proiectului educațional ”Counselling Social Educator students in internship”

17 Iunie 2017

Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a dat curs invitației la acest eveniment, părintele Director Ilarion Mâță nominalizând coordonatori de practică (internship) pe Liliana Pânzaru, psihologul centrului și Pr. Alexandru Pânzaru, care au reprezentat centrul din Hârja la acest curs de specializare susținut de Ophelia Achton, International Coordinator, Lecturer of science and outdoor pedagogy, Biologist, M.A. in Children’s and Youth`s Culture, M.A.

Ziua internațională a mediului, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

6 Iunie 2017

Sub sloganul ”Nouă ne pasă de natură”, proiectul ”Hârja – Colț de rai” a oferit posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică elevilor, cetățenii de mâine ai țării, aceștia devenind conștienți de necesitatea ocrotirii naturii și factori activi în acțiunea de conciliere a omului cu natura.

”Să râdem copilărie!”, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

1 Iunie 2017

Activitățile desfășurate au avut scopul redescoperirii bucuriei de a fi copil, acea bucurie care presupune lipsa de griji, ceea ce face ca sufletul să fie liniştit şi capabil oricând să trăiască intens viaţa.

Activitățile desfășurate au adus laolaltă naivitatea copilului și experiența vârstnicului, fapt care a adus plus valoare zilei pe care aceștia au petrecut-o împreună.

Ziua de 1 Iunie la Hârja s-a desfășurat conform următorului program:

Brainstorming: Ce este copilăria? Cum se păstrează ea?

Teologie Ortodoxă Asistență Socială Iași (TOAS) - Ortoxodie și Ortopraxie

26 Mai 2017

          Oferta educațională se adresează mai ales tinerilor de pe ce cuprinsul eparhiei Romanului și Bacăului, dar și altor persoane din comunitățile eclesiale ce vor să sprijine misiunea socială a parohiilor și ONG-urilor eparhiei. 

          În egală măsură, această ofertă educaționlă se adresează și preoților ce doresc să își acrediteze unitatea de cult sau un ONG, ca furnizor și să dezvolte servicii sociale licențiate în comunitatea pe care o păstoresc.

Ziua eroilor - Amintiri din trecutul glorios, la Hârja

26 Mai 2017

La 94 de ani, temperamentul său, voința și dârzenia sa în fața greutăților vieții, îi redau o parte din anii tinereții sale, ani petrecuți printre gloanțe inamice. La anii săi nu-i mai este frică de moarte căci i-a simțit puterea fulgerătoare cu care i-a secerat pe camarazii săi care i-au fost frați pe toată perioada războiului. Și acum resimte nevoia de a le mai auzi numele printre cruci. Numele celor 11.000 de camarazi pierduți la Oarba de Mureș pe 20 septembrie 1944, încă mai tresaltă inima sa, întristându-se și lăcrimând.

Adunarea Generală a Crucii Roșii Bacău

19 Mai 2017

                Crucea Roșie, filiala Bacău, reprezintă unul dintre cei mai reprezentativi actori sociali ai județului Bacău. Activitatea medicală, socială și educațională  este una cu totul specială, în condițiile în care acoperă un teritoriu foarte vast pentru susținerea familiilor afectate de calamități, îngrijirea vârstnicilor la domiciliu fără resurse financiare și a tinerilor provenind din familii defavorizate.

Cursuri de Îngrijitor bătrâni organizate la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

18 Mai 2017

            Cursul are o durată de trei luni și se adresează oricărei persoane cu minim 8 clase, diplomele fiind eliberate de Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății. La terminarea acestuia, cursanții vor dobândi competențe în ceea ce privește completarea fişei de îngrijiri a persoanei asistate, acordarea îngrijirilor igienice pentru persoana asistată, acordarea primului ajutor, mobilizarea şi transportul persoanelor vârstnice, supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate și multe altele.

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja implementează proiecte educaționale pentru terapeuți

17 Mai 2017

Asociația Anatecor, instituție de formare profesională pentru terapeuți, a dezvoltat un proiect inovativ de educație prin terapii complementare. La fiecare curs se oferă șansa unei abordări holistice a terapiei, iar unul din modulele școlii este Terapia prin credință, un catehism practic al terapeutului ce are în vedere abordarea pacientului utilizând virtuțile creștine.

Debutul proiectului de ecologizare: ”Hârja - colț de rai. Nouă ne pasă de natură!”

8 Mai 2017

Sub sloganul ”Nouă ne pasă de natură”, proiectul ”Hârja – Colț de rai” oferă posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică care își va atinge scopul atunci când elevii, cetățenii de mâine, vor fi convinși de necesitatea ocrotirii naturii și vor deveni factori activi în acțiunea de conciliere a omului cu natura. Conștientizând frumusețea mediului local, promovând pitorescul zonei în care locuiesc, oamenii vor înțelege utilitatea acțiunilor ecologice.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată la Adunarea Generală a Federației Filantropia a Patriarhiei Române

27 Aprilie 2017

La această Adunare Generală, Eparhia Romanului și Bacăului este reprezentată de trei organizații membre ale Federației: Fundația ”Episcop Melchisedec”, filiala Bacău, Asociația ACCA „Ovidenia” 2005 și Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

Delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment a fost pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial în cadrul Sectorului social – filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Postul Mare, contextul cel mai favorabil pentru sprijinirea beneficiarilor Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

13 Aprilie 2017

Sprijinul acestora a constat în numeroase produse și alimente de bază, neperisabile sau conservate, alimente necesare preparării meselor oferite celor 180 de persoane care sunt îngrijite zilnic de asociație. De asemenea, donațiile au venit însoțite de toate gândurile de bine, bucurie și speranță din partea celor implicați în activitatea de întrajutorare a persoanelor aflate în nevoi și lipsuri.

Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, la evenimentul ”Cel mai frumos ou de Paște”

13 Aprilie 2017

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăuluia, a dat curs și în acest an invitației de a participa din nou alături de beneficiarii serviciilor noastre rezidențiale și de îngrijire la domiciliu, ce au încondeiat ouă într-o atmosferă care amintește de tradiționalele șezători ale bunicilor noștri, la evenimentul „Cel mai frumos ou de Paște”, ediția a X-a, organizat de DGASPC Bacău în Piațeta Tricolorului..

Parohia ”Sf. Ioan Botezătorul” din municipiul Bacău, sprijină Complexul social - medical de la Hârja

13 Aprilie 2017

Credincioși darnici și harnici din cadrul comunității băcăuane, având intenția să sprijine activitatea social-filantropică a Bisericii, și-au unit forțele și au achiziționat produse alimentare și materiale igienico-sanitare în cantitate totală de peste 500 de kilograme pe care le-au donat la Hârja.

Workshop-ul internațional "Planning research in social care" , la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași

7 Aprilie 2017

Workshop-ul internațional a reunit tineri studení, masteranzi sau doctoranzi din mai multe țări, precum: Canada, Norvegia, Georgia, Albania, Egipt, Republica Moldova și România.

Toate prezentările au avut scopul interacționării dintre culturile și mediul academic al țărilor participante, având posibilitatea furnizării unor informații foarte utile domeniului social și al interactivității dintre toți conferențiarii și participanții la acest eveniment.

Pagini