Sectorul cultural

Consilier eparhial P.C. Pr. Valentin BĂLTOI

tel. 0786131821

Email: cultural.arb@gmail.com

Inspector eparhial - Redactor-şef al Editurii Filocalia Mioara IGNAT

Mobil: 0728.880.513
E-mail: cronica.romanului@gmail.com

Inspector eparhial - Departament mass-media bisericească -
Inspector eparhial - Relații cu mass-media P.C. Pr. Constantin GHERASIM

Tel. birou: 0234.54.10.01
Mobil: 0769.09.10.03
E-mail: episcopiapres@yahoo.com

Inspector eparhial - Biroul de catehizare P.C. Pr. Daniel Ionel MARARI

telefon: 0786 015 812

e-mail: arbcatehizare@gmail.com

Slujbă de pomenire pentru Patriahul Teoctist, la Roman

7 Februarie 2018

Miercuri, 7 februarie 2018 se împlinesc 103 ani de la nașterea celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpașu, care a păstorit între anii 1986-2007. Cu acest prilej, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire patriarh și pentru toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române trecuți în odihna veșnică.

Proiectul ITO 2018 a fost lansat de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox

6 Februarie 2018

Înscrisul „ITO 2018” transmite prin grafica utilizată dinamică și tinerețe, iar prin culoare – albastru – puritate și fidelitate.

Crucea Șaguniană – elementul central din siglă face trimitere la ocrotitorul ITO 2018, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Brațele crucii includ, în cromatica lor, culorile drapelului României (albastru, galben și roșu), pentru a sublinia momentul istoric aniversar în care se desfășoară întâlnirea de la Sibiu, Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Întâlnire de formare a corespondenților media din protopopiatele eparhiei

25 Ianuarie 2018

Întâlnirea a fost organizată de către Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, coordonat de pr. Valentin Băltoi, consilier eparhial. Ea avut drept scop crearea cadrului optim pentru relatarea în mod unitar a evenimentelor care se desfășoară în cele șase protopopiate de pe cuprinsul eparhiei. Participanții au avut ocazia să afle în primul rând care sunt cerințele pe care trebuie să le respecte un articol informativ în vederea publicării pe site-ul eparhial, respectiv în Cronica Romanului, anuarul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Proiect patriarhal implementat în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

4 Decembrie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Eparhia noastră concursul național va fi implementat în parohiile din mediul rural și urban prin intermediul Biroului de catehizare a tineretului din cadrul sectorului Cultural.

Conceptul programului va fi transmis electronic celor șase protopopiate și apoi distribuit către parohii. După înscrierea parohiilor doritoare să implementeze acest proiect, pentru consultanță, preoții parohi se pot adresa  la numărul de telefon 0786 015 812 (pr. Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial).

Peste 3000 de tineri implicați în proiectul eparhial cultural-catehetic „Școala de Vară”

9 Septembrie 2017

Biserica Ortodoxă arată încă o dată dragostea și sprijinul ei pentru copiii și tinerii din mediul urban și rural, purtând de grijă de ei și pe perioada vacanței de vară. O activitate și un model de bune practici a fost și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului anul acesta.

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a întâlnit cu tinerii ce vor participa la ITO 2017 de la Iaşi

1 Septembrie 2017

Anul bisericesc a debutat în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului într-un mod aparte prin întâlnirea Arhiepiscopului loachim cu cei peste o sută de tineri care vor reprezenta Eparhia la I.T.O. (Întâlnirea Tinerilro Ortodocşi) ce se va desfășura la Iaşi, capitala culturală a Moldovei, în perioada 1-4 septembrie 2017.

Biserica a premiat excelența în învățământul băcăuan

24 Iunie 2017

Șefii de promoție ai colegiilor și liceelor băcăuane au fost premiați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 24 iunie, la biserica ”Sf. Ioan” din municipiul Bacău. Evenimentul, care a consemnat întâlnirea ierarhului pentru cel de-al patrulea an consecutiv cu cei mai buni dintre liceenii din județul Bacău, s-a desfășurat în contextul serbării ”Tinerii și mărturisirea credinței” la cunoscuta parohie din centrul orașului.

Noi reglementări privind postul Sfinților Apostoli, în vigoare din anul 2017

12 Iunie 2017

Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, Postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data Sfintelor Paști. Postul Sfinților Apostoli debutează în lunea ce urmează Dumnicii Tuturor Sfinților. Însă, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 5721/10 iunie2015, începând cu anul 2017, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în situația anilor în care, în baza calculelor Pascaliei, ar avea o perioadă de 3 zile sau mai puțin, trebuie să fie stabilit la o perioadă de minimum 7 zile.

Comemorarea Episcopului Melchisedec Ștefănescu la Roman

15 Mai 2017

Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată sub protia părintelui Arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la slujbă participând și părinții profesori ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, alături de elevii seminariști.

La finalul Liturghiei părintele vicar a vorbit despre Episcopul nepereche al neamului românesc și despre atașamentul și sprijinul neobosit oferit învățământului de profil:

Programul manifestărilor Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XVII-a

9 Mai 2017

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, Primăria Municipiului Roman, Fundația „Episcop Melchisedec”,  Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, Colegiul Național „Roman-Vodă” și Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”.

Faza eparhială a Concursului național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” a ajuns la final

5 Mai 2017

În ziua de 2 mai a.c., la Centrul Eparhial de la Roman s-a desfăşurat faza eparhială a Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii“, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Programul liturgic de la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman în perioada 31 ianuarie 2016 -10 ianuarie 2017

31 Decembrie 2016

Sâmbătă, 31 decembrie 2016

07. 00- Utrenia

08. 00- Sfânta Liturghie a Sfântului loan Gură de Aur

16. 00- Vecernia din Ajunul Anului Nou

23.30 – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va oficia slujba ce se săvârșește la cumpăna dintre ani în Catedrala arhiepiscopală "Sf. Cuvioasă Parascheva" din Roman.

 

Duminică, 01 ianuarie - Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului; Cinstirea Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei

08.00 - Utrenia

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent la întronizarea noului Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, la Baia Mare

27 Decembrie 2016

Sute de credincioşi maramureşeni, clerici, academicieni, oficialităţi locale şi centrale au participat astăzi în Catedrala din Baia Mare, la Sfânta Liturghie şi festivitatea de întronizare a Preasfinţitului Părinte Iustin în demnitatea de Chiriarh al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de 18 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Slujba a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, va fi prezent la ceremonia de întronizare a noului Episcop al Maramureşului şi Sătmarului

27 Decembrie 2016

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales prin vot secret, în cadrul şedinţei din data de 16 decembrie 2016, pe Preasfințitul Părinte IUSTIN, în scaunul vacant de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, cu 36 de voturi din 43 de voturi valid exprimate.

Pagini