Sectorul cultural

Consilier eparhial P.C. Pr. Valentin BĂLTOI

tel. 0786131821

Email: cultural.arb@gmail.com

Inspector eparhial - Redactor-şef al Editurii Filocalia Mioara IGNAT

Mobil: 0728.880.513
E-mail: cronica.romanului@gmail.com

Inspector eparhial - Departament mass-media bisericească -
Inspector eparhial - Relații cu mass-media P.C. Pr. Constantin GHERASIM

Tel. birou: 0234.54.10.01
Mobil: 0769.09.10.03
E-mail: episcopiapres@yahoo.com

Inspector eparhial - Biroul de catehizare P.C. Pr. Daniel Ionel MARARI

telefon: 0786 015 812

e-mail: arbcatehizare@gmail.com

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM) se va desfășura la Iași

9 August 2018

Întrunirea va fi organizată de Arhiepiscopia Iașilor în parteneriat cu ASCOR și ATOR Iași. Programul va cuprinde numeroase manifestări culturale precum vizitarea Traseului Marii Uniri, artistice (concert public de muzică folk și de muzică populară) şi educative (conferințe, dezbateri, prezentări tematice diverse). În a doua zi a evenimentului actorul Dan Puric va susţine o conferinţă în Grădina Palas, începând cu ora 18:00.

Patriarhul României i-a premiat pe câştigătorii concursului „Unirea: libertate şi unitate”

22 Mai 2018

Festivitatea de premiere a avut loc imediat după Sfânta Liturghie, în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. La nivel național a fost premiată echipa şi proiectul care a obținut Premiul I pe judeţ. Concursul a avut trei secţiuni: literară, artistică şi multimedia. Fiecare echipă înscrisă în concurs a alcătuit un proiect cultural-artistic cu tematica anului omagial. Echipele au fost alcătuite din copiii din grupa de cateheză, preotul îndrumător, profesorul de religie sau de altă disciplină.

„Unirea: libertate şi unitate”

O nouă promoție la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman

22 Mai 2018

Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost astăzi, 22 mai, gazdă pentru cea de-a XXIV-a promoție a tinerilor absolvenți ai secției de Teologie Ortodoxă de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman. Aceștia au luat parte la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de soborul de preoți profesori ai instituției de învățământ, iar la final Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a rostit un cuvânt de învățătură, felicitând și încurajând noua generație să fie pe mai departe promotoare și susținătoare a valorilor spirituale și culturale românești.

La Roman au debutat zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu, ediția a XVIII-a

13 Mai 2018

Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în contextul pomenirii vrednicului ierarh Melchisedec Ștefănescu, la serbarea celei de-a XVIII-a ediții a Zilelor ”Episcop Melchisedec Ștefănescu” a adunat în cadrul Sfintei Liturghii ce a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un impresionant sobor de preoți și mulțime de credincioși ce au dorit să aducă un pios  omagiu fostului ierarh de la Roman, care a marcat istoria timpului său.

Programul manifestărilor Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XVIII-a

12 Mai 2018

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, Primăria Municipiului Roman, Fundația „Episcop Melchisedec”,  Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”.

Această ediție a manifestărilor va cuprinde slujbe religioase, comunicări științifice, concursuri corale dedicate marelui ierarh Melchisedec Ștefănescu, fiind așteptați să participe oameni de cultură, iubitori ai marilor personalități ecleziastice romașcane ctitori de cultură, profesori și elevi.

Liturghie la paraclisul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae" din Iași

25 Aprilie 2018

Miercuri, 25 aprilie 2018, la paraclisul Facultății de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași, închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântului Grigorie Teologul, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei o delegație de la Roman, formată din preoți și diaconi a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru studenții care urmează cursurile acestei prestigioase instituții de învățământ din capitala Moldovei.

Evaluarea eparhială a Concursului Național Cultural Artistic: Unirea - libertate și unitate, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

24 Aprilie 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Centrul Eparhial de la Roman a avut loc în data de 24 aprilie 2018 jurizarea proiectelor înscrise în concursul național cultural-artistic: Unirea - Libertate şi unitate, derulat în toate eparhiile Patriarhiei Române în perioada 25 decembrie 2017 - 30 martie 2018. Comisia a fost formată din pr. Valentin Băltoi, consilier eparhial, doamna Mioara Ignat, Inspector eparhial cultural, pr. Adrian Alexandrescu, Inspector pentru Disciplina Religie și doamna Mihaela Băltoi, profesor de limba și literatura română.

Peste 6000 de băcăuani în ”Marș pentru viață” la Bacău

25 Martie 2018

Peste 6000 de băcăuani au participat în Duminica Bunei Vestiri  la ediția 2018 a ”Marșului pentru Viață”. Procesiunea a început în jurul orelor 17.00 la biserica ”Sf. Dumitru” Narcisa și s-a desfășurat pe traseul Bulevardul Republicii – Calea Mărășești – Casa de Cultură – Catedrala «Înălțarea Domnului» (statuia Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare). Miile de participanți, indiferent de vârstă, au purtat în mâini steaguri tricolore, baloane și mesaje de susținere a vieții, amintind tuturor că ”fiecare copil merită o poveste”.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a participat la slujba de canonizare a Sfântului Ioan cel Milostiv și a Sfântului Gheorghe Pelerinul

25 Martie 2018

La Catedrala Mitropolitană din Iași a slujit astăzi Sfânta Liturghie Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor format din 14 ierarhi. Înainte de binecuvântarea de la finalul Liturghiei a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Tomos Sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române pentru Proclamarea Canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei

25 Martie 2018

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Preaiubitului cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini din Patriarhia Română,

Har, pace şi bucurie de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări!

Ultimul parastas pentru Mitropolitul Iosif cel Milostiv și pentru Moș Gheorghe Lazăr

24 Martie 2018

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oficiat în această seară ultimul parastas pentru Mitropolitul Iosif Naniescu, numit încă din timpul vieții „cel sfânt și milostiv” și pentru Moș Gheorghe Lazăr, cel ce va fi canonizat cu numele Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Părintele Patriarh a ajuns la Iași. Slujbă de Te Deum în Catedrala Mitropolitană

24 Martie 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan i-a adresat Patriarhului „gând de bun-venit și bună revenire la Iași și în Moldova” și a vorbit despre importanța momentului pentru Biserica noastră. Ierarhul a subliniat faptul că odată cu praznicul Bunei Vestiri, credincioșii din Eparhie primesc mai multe vești bune, între care proclamarea celor doi sfinți și vizita Patriarhului României.

Pagini