Sectorul cultural

Consilier eparhial P.C. Pr. Valentin BĂLTOI

tel. 0786131821

Email: cultural.arb@gmail.com

Inspector eparhial - Redactor-şef al Editurii Filocalia Mioara IGNAT

Mobil: 0728.880.513
E-mail: cronica.romanului@gmail.com

Inspector eparhial - Departament mass-media bisericească P.C. Pr. Bogdan Ioan GHERASIMESCU

Mobil: 0743.17.86.67

Inspector eparhial - Relații cu mass-media P.C. Pr. Constantin GHERASIM

Tel. birou: 0234.54.10.01
Mobil: 0769.09.10.03
E-mail: episcopiapres@yahoo.com

Inspector eparhial - Biroul de catehizare P.C. Pr. Daniel Ionel MARARI

telefon: 0749.498.664

mail: arbcateheza@gmail.com

Programul liturgic de la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman în perioada 31 ianuarie 2016 -10 ianuarie 2017

31 Decembrie 2016

Sâmbătă, 31 decembrie 2016

07. 00- Utrenia

08. 00- Sfânta Liturghie a Sfântului loan Gură de Aur

16. 00- Vecernia din Ajunul Anului Nou

23.30 – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va oficia slujba ce se săvârșește la cumpăna dintre ani în Catedrala arhiepiscopală "Sf. Cuvioasă Parascheva" din Roman.

 

Duminică, 01 ianuarie - Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului; Cinstirea Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei

08.00 - Utrenia

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent la întronizarea noului Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, la Baia Mare

27 Decembrie 2016

Sute de credincioşi maramureşeni, clerici, academicieni, oficialităţi locale şi centrale au participat astăzi în Catedrala din Baia Mare, la Sfânta Liturghie şi festivitatea de întronizare a Preasfinţitului Părinte Iustin în demnitatea de Chiriarh al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de 18 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Slujba a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, va fi prezent la ceremonia de întronizare a noului Episcop al Maramureşului şi Sătmarului

27 Decembrie 2016

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales prin vot secret, în cadrul şedinţei din data de 16 decembrie 2016, pe Preasfințitul Părinte IUSTIN, în scaunul vacant de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, cu 36 de voturi din 43 de voturi valid exprimate.

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent la hramul Mănăstirii "Peștera Sf. Andrei"

30 Noiembrie 2016

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României, astfel că ziua lui este considerată sărbătoare națională, iar Peștera unde apostolul a locuit a devenit loc de pelerinaj. Tocmai de aceea, românii devin pelerini an de an, anul acesta înregistrându-se participarea a peste 10.000 de credincioși creștin-ortodocși la acest eveniment duhovnicesc. Tradiția ne spune că Apostolul lui Hristos s-a adăpostit în perioada în care a propovăduit creștinismul în Sciția Minor.

Arhiepiscopul Ioachim va sluji Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Prislop

27 Noiembrie 2016

Cu binecuvântarea Ierarhului, primele autocare coordonate de Meteora Tour, au plecat în după amiaza aceasta către Prislop, cei peste 60 de preoți și pelerinii romașcani și băcăuani urmând să participe mâine dimineață la Sfânta Liturghie prezidată de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej se va oficia și slujba de pomenire pentru părintele Arsenie Boca, la Mănăstirea Prislop, în data de 28 noiembrie, cu prilejul împlinirii a 27 de ani de la trecerea marelui duhovnic în viața veșnică.

CJ Neamț – prima întâlnire a Consiliului Consultativ în domeniul cultural

17 Noiembrie 2016

"Încă de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Neamț, atenția mea este îndreptată către acele proiecte care pun în valoare potențialul județului nostru, cultural, spiritual și economic, dar și valoarea locuitorilor săi. Sunt determinat să arătăm tuturor ce are Neamțul de oferit și de ce județul nostru este un loc atât de special.

Înaltpreasfințitul Părinte Ierόtheos Vlachos a fost prezent în Eparhia Romanului și Bacăului

16 Noiembrie 2016

Înaltpreasfințitul Părinte Ierotheos Vlachos a fost, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, unul dintre  cei invitați pentru a participa la manifestările cultural-religioase dedicate unei personalități de prim rang a vieții spirituale ortodoxe, Arhimandritul Sofronie Saharov, în cadrul celei de-a V-a ediții a Colocviului Internațional „Întâlnire cu Duhovnicul” desfășurate la Iași și Mănăstirea Neamț, în perioada 13-15 noiembrie.

Pomenirea Arhiepiscopului Eftimie Luca la împlinirea a doi ani de la mutarea la cele veșnice

4 Noiembrie 2016

La eveniment sunt așteptați să participe atât preoții romașcani, cât și clerici din întreaga eparhie, dar și credincioși care vor dori să aducă un pios omagiu ierarhului de vrednică pomenire, Eftimie Luca. După slujba de pomenire săvârșită în Catedrala arhiepiscopală, în sunetul clopotelor și al cântărilor bisericești, toți cei prezenți vor merge în procesiune până  la mormântul ierarhului situat în curtea Centrului eparhiala unde va fi omagiată personalitatea sa!

 

Un ierarh luptător, un păstor dinamic şi un mare patriot – Arhiepiscopul Justinian Chira (1921-2016)

4 Noiembrie 2016

Trecerea din această viață a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Arhipăstor al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului este pentru Biserica noastră o mare pierdere şi o negrăită durere sufletească. Vârsta sa venerabilă şi anii mulți de slujirea arhierească sunt mărturii ale unei mari şi bogate misiuni în slujba Bisericii.

Arhipăstorul Romanului și Bacăului prezent la mănăstirea Brazi, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie

23 Septembrie 2016

 Credincioșii prezenți la eveniment au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfântului Teodosie de la Brazi. De asemenea, în baldachinul amenajat în curtea bisericii au fost așezate spre închinare și moaștele Sfântului Mărturisitor Ioan Rusu. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a evocat activitatea și personalitatea Sfântului Teodosie, care a slujit Biserica Ortodoxă, inclusiv în calitate de episcop al Romanului și, apoi, de mitropolit al Moldovei.

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” ediția a IX a a avut loc la București

22 Septembrie 2016

Prin Programul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, prin Proiectul educațional „Alege Școala!”, prin parteneriatele dintre parohie şi şcoală, prin taberele de copii şi prin multe activităţi culturale, social-filantropice şi ecologice, pe care le organizează în cadrul diferitelor ei proiecte, Biserica oferă alternative educaționale copiilor și tinerilor din familiile, parohiile și comunitățile din România și diaspora.

Excursia tematică „Să ne cunoaștem spiritualitatea și cultura nemțeană”, la final

16 Septembrie 2016

În dimineața zilei de 12 septembrie, grupul de copii proveniți din familii aflate în dificultate, din Roman și din zonele limitrofe, s-au adunat în incinta Fundației „Episcop Melchisedec” Roman, în prezența părinților lor  unde au primit  binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim înaintea plecării în excursia tematică „Să ne cunoaștem spiritualitatea și cultura nemțeană”.

Pagini