Activitățile cercurilor metodice ale disciplinei Religie, în județul Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea părintelui profesor dr. Adrian Alexandrescu, inspectorul disciplinei Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, perioada de sfârșit a lunii februarie și de început de martie a fost dedicată activităților metodice ale profesorilor de Religie din județul Bacău. 

Întâlnirile, ce au vizat perfecționarea cadrelor didactice, au avut drept obiectiv aprofundarea tematicii „Forme de activitate extrașcolară specifice disciplinei religie și proiectarea acestora”, dar și analiza acelor aspecte ce țin de concursurile școlare, parte­neriatele locale, județene și naționale, pre­cum și implicarea profesorilor în acțiuni de colaborare la nivel parohial și eparhial. 

Școala Gimnazială „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Onești a fost vineri, 15 martie 2024, gazda Cercului metodic al profesorilor de religie. Activitatea demonstrativă a fost susținută de domnul profesor Scripcaru Cristian și a constat în coordonarea unei scurte demonstrații în cadrul Cercului interdisciplinar al elevilor de religie-română-TIC „ACUTIS_2024”, mai precis realizarea unui set de aplicații de către membrii cercului (elevi de clasele  a VI-a și a VII-a în platforma learningapps.com. Aplicațiile vor fi folosite în lecțiile de religie cu elevii de clasa a II-a, dar vor fi propuse și altor colegi profesori de religie printr-o platformă dedicată. Susținerea referatului i-a revenit doamnei profesoare Liliana Socaciu, de la Școala Gimnazială „Vasile Gh. Radu” Satu Nou, comuna Pîrgărești, cu tema „Activitățile extrașcolare specifice disciplinei religie și proiectarea acestora”. Tema a fost foarte bine pregătită și argumentată, cu activități din experiența domniei sale. Întâlnirea s-a bucurat și de prezența a doi elevi ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, însoțiți de un cadru didactic, care au realizat o scurtă prezentare a instituției profesorilor de religie prezenți, dar și elevilor de clasa a VIII-a, evidențiind aspectele pozitive, individuale și comunitare, de care elevii pot beneficia doar într-o școală teologică.

În cadrul Cercului metodic Buhuși au avut loc două activități metodice. Prima s-a desfășurat la Școala Gimnazială Gârleni, lecția demonstrativă ,,Libertate si responsabilitate în viață" la clasa a VIII-a fiind susținută de părintele profesor Ardeleanu Gheorghe, iar referatul a fost prezentat de doamna profesoară Drăgan Cristina. A doua activitate s-a desfășurat la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu" Buhuși.  Lecția demonstrativă ,,Ajutorul oferit semenilor”, la clasa a V-a, a fost susținută de doamna profesoara Sandu Elena, iar referatul a fost prezentat de doamnele profesoare Untea Elena și Sandu Elena.

La Școala Gimnazială  ,,Octavian Voicu" Bacău,  a avut loc ședința Cercului metodic Bacău Sud. Lecţia demonstrativă ,,Învăţătura Domnului vestită de sfinţii apostoli şi evanghelişti" a fost susţinută de părintele profesor Iliesei Puiu, iar referatul ,,Forme de activitate extraşcolară specifice disciplinei religie şi proiectarea acestora" de către doamna profesoară Leonte Irina de la Şcoala Gimnazială Nr. 10 Bacău.

Întâlnirea Cercului metodic Bacău Nord s-a desfășurat la Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” din municipiul Bacău. Lecția demonstrativă ,,Ce înseamnă să fiu creștin?” a fost susținută la clasa a III-a de către domnul profesor Grăjdeanu Mihail, iar referatul a fost susținut de doamnele profesoare Avârvării Elena și Cîrlan Mirela.

Ședința Cercului metodic „Preot profesor Constantin Leonte”, dedicat liceelor și colegiilor băcăuane, a avut loc la Colegiul Tehnic de Comunicații ,,N. V. Karpen” Bacău. Ora demonstrativă cu tema ,,Cărțile sapiențiale” a fost susținută de sora Tufă Maria-Cornelia, la clasa a IX-a, iar referatul cu tema ,,Forme de activitate extrașcolare specifice disciplinei religie și proiectarea acestora”  a vizat activități extracurriculare precum cateheza, serbarea religioasă, vizitele și pelerinajele, expozițiile, cercurile metodice, participarea la slujbele religioase,  precum și organizarea de activități filantropice. 

Activitatea Cercului metodic ,,Sfântul Stelian" s-a desfășurat la Școala Gimnazială nr. 2 Dărmănești. Activitatea didactică și referatul au fost susținute de doamna profesoară Ghineț Carmen, într-o atmosferă deosebită, la muzeul Bisericii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Dărmănești.

Întâlnirea Cercului metodic Podu Turcului a avut loc la Școala Gimnazială ”Explorator Teodor Gheorghe Negoiță” Sascut, clasa a-III a. Lecția demonstrativă a fost susținută de către doamna profesoară Tăbușcă Zânica, iar referatul de pr. prof. Mocanu Mihai Florin. Și la această activitate au participat reprezentanții Liceului Teologic "Episcop Melchisedec" din Roman, care au prezentat oferta educațională pentru anul școlar 2024-2025.

Ședința Cercului metodic de Religie din zona Moinești a fost organizată la Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” Moinești. Lecția demonstrativă s-a desfășurat cu grupa de elevi de religie, nivel gimnazial, care coordonați de doamna profesoară Ancuța Scheel au dezbătut tema „Postul mare”, ce a avut drept scop aprofundarea sensurilor și semnificațiilor conceptului de „post”, precum și pregătirea creștinilor pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului. Prezent la activitate, părintele paroh Țăranu Costel a adresat un cuvânt de îndrumare elevilor și cadrelor didactice, despre „împreuna-lucrare” a preoților și profesorilor de religie pentru formarea spirituală a tinerilor. Referatul a fost realizat și prezentat de părintele Rotaru Radu, profesor la Școala Gimnazială Bucșești și la Școala Gimnazială „George Enescu” Moinești. În cadrul prezentării s-a accentuat ideea că activităţile extraşcolare pun accent într-o mai mare măsură pe latura formativă a educaţiei religioase, urmărind mai ales dezvoltarea vieţii afectiv-religioase a elevilor. Atât creativitatea elevilor dezvoltată la ora de religie prin diverse metode activ-participative, cât şi momentele de relaxare oferite de vizitele şi excursiile la biserici şi mănăstiri, însumate cu serbările şcolare şi concursurile religioase, converg spre dobândirea desăvârşirii creştine şi a mântuirii sufletului elevilor.

În cadrul tuturor activităților metodice s-a făcut apel la încurajarea elevilor pentru a participa la Marșul pentru viață și la implicarea în proiectele parohiale și eparhiale. De asemenea, discuțiile au vizat și aspecte legate de etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie, respectiv a Olimpiadei Interdisciplinare ,,Cultură și Spiritualitate Românească”.

Prof. Adrian-Viorel Nechita

Colegiul Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” Bacău