Ziua Unirii Principatelor în Parohia Orbic din Protopopiatul Buhuși

24 Ianuarie 2017

Marți, 24 ianuarie 2017, în Parohia Orbic din Protopopiatul Buhuși a fost organizat evenimentul intitulat ”Unirea ne este nouă dragă!”, prilejuit de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

Astfel, mai întâi a fost oficiată Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, conform recomandărilor Patriarhiei Române și cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au fost pomeniți toți cei care au contribuit la înfăptuirea Micii Uniri din anul 1859 și s-au înălțat rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru că aceast fapt istoric a constituit fundamentul statului român modern, România.

Prezentă la acest eveniment, d-na prof. Ana Huzum a susținut în fața celor prezenți o alocuțiune despre semnificația Unirii de la 1859.

A urmat un program artistic prezentat de un grup de copii de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Buhuși coordonați de d-na înv. Ana Nona Pâslaru și de copiii din parohie care au interpretat poezii și au intonat cântece specifice acestui moment.

Apoi, copiii au rostit poemul Apel la Unitate, de Ziua Unirii Principatelor Române, ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

La final toți cei prezenți s-au prins în Hora Unirii în jurul bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca gest simbolic peste timp, arătând în felul acesta solidaritate cu martorii unirii în împlinirea idealului de deșteptare națională și cristalizare a ideii de naționalitate.

Citește mai multe articole despre: Ziua, Unirii, parohia, Orbic