Ziua Unirii Principatelor, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Sâmbătă, 24 ianuarie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, într-o atmosferă încărcată de emoție, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, alături de soborul preoților romașcani, a săvârșit slujba de pomenire a făuritorilor Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859.

Sâmbătă, 24 ianuarie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, într-o atmosferă încărcată de emoție, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, alături de soborul preoților romașcani, a săvârșit slujba de pomenire a făuritorilor Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859. La acest eveniment comemorativ au fost prezenți și elevi de la patru instituții școlare din urbea mușatină, Colegiul Național ”Roman Vodă”, Școala Generală ”Al. I. Cuza”,  Liceul Teologic ”Melchisedec Ștefănescu” și Clubul Copiilor, care au mărturisit cu entuziasm, prin vers și cântare, sentimentul unității naționale, în cadrul unui program artistic-religios, alături de profesorii coordonatori. În debutul manifestării, doamna Mihaela Grapă, profesor de istorie în cadrul Colegiului Național ”Roman Vodă”, a vorbit celor prezenți despre actul Unirii Principatelor și rolul major al Bisericii în înfăptuirea acestuia, introducând pe cei prezenți în atmosfera istorică a acestui ideal al românilor din secolul al XIX-lea. Apoi, tinerii elevi prezenți au recitat poezii ale poeților români și au interpretat cântece pe versuri de Mihai Eminescu, stârnind admirație și emoție în rândul celor prezenți. Elevii au fost coordonați de profesorii Mihaela Băltoi și Marius Ciocan, de la Colegiul Național ”Roman-Vodă”, prof. Ana Bobu, Școala Gimnazială ”Al. I Cuza” și prof. Carp Monica, de la Clubul Copiilor. După acest moment artistic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit celor prezenți despre importanța iubirii neamului și credinței, a valorilor pentru care au luptat de-a lungul istoriei înaintașii noștri,  fundamente care dau, chiar și acum, după 156 de ani, identitate ființei noastre naționale. Ierarhul a îndemnat, totodată, pe toți cei prezenți să nu uite niciodată pe artizanii unirii și pe făptuitorii marilor idealuri naționale. Activitatea a fost moderată de pr. Valentin Băltoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

La final, pe fondul sonor al cântecelor interpretate de corala ”Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale, toți cei prezenți, preoți, profesori, elevi și credincioși, cu stegulețe tricolore în mâini,  s-au prins în Hora Unirii, înconjurând sfântul lăcaș ca gest simbolic peste timp, arătând în felul acesta solidaritate cu martorii unirii în împlinirea idealului de deșteptare națională și cristalizare a ideii de naționalitate.