Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, la Bacău

5 Decembrie 2018

Cu ocazia zilei de 3 Decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, la Bacău s-a desfășurat a doua ediție a Concertului „Deschide-ți mintea! Deschide-ți inima!”. Evenimentul a fost organizat de D.G.A.S.P.C. Bacău, sub patronajul Consiliului Județean Bacău și în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Bacău sub patronajul Primăriei Bacău.

În întreaga lume, 3 decembrie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, zi în care sunt promovate abilitățile și contribuția acestora la dezvoltarea comunității, se vorbește despre drepturile pe care le au, dar și despre neajunsurile sistemului.

 Ziua  a fost marcată în întreg județul Bacău prin diverse activități ce au ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri şi ridicarea nivelului de acceptare în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap, susținerea demnității şi a drepturilor acestora printr-o schimbare de atitudine față de notiunea de dizabilitate şi eliminarea barierelor sociale în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

  ”Sunt acțiuni care arată sprijinul și implicarea noastră și vă asigur că atât eu, cât și echipa Consiliului Județean Bacău vom face în continuare toate eforturile pentru ca cei care au atâta nevoie să poată avea o viață normală”, este mesajul președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu.

 „Este ziua când evidențiem o parte din realizările acestora, ziua când celebrăm fiecare pas pe care îl fac înainte în lupta cu barierele și limitele impuse de mediul fizic, social și, uneori, chiar de către cei din jur”, afirmă Daniela Țîțaru, director general al DGASPC.

Spectacolul aniversar „Deschide-ţi mintea! Deschide-ţi inima!” aflat la a-II-a ediţie, s-a desfășurat la sala ,,Ateneu’’ a Filarmonicii Mihail Jora din Bacău și a cuprins momente artistice şi colinde specifice Sărbatorilor de Crăciun ce au fost susținute cu sprijinul persoanelor cu dizabilităţi.

La evenimentul din Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au fost prezenți preotul Marian Vătămănescu, purtător de cuvânt al D.G.A.S.P.C. Bacău și preotul Gabriel Ichim-Radu, coordonatorul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire la nivel de Eparhie, preot paroh la Biserica Sf. Andrei Criteanul -Bacău, protopopiatul Bacău, președinte al Asociației Copiilor surzi din România și al Asociației Comunitare Brațele Părintești din Bacău.

La acest eveniment au particpat și alte ONG-uri și actori sociali implicați în creșterea calității persoanei cu dizabilități, categorie socială încă stigmatizată și marginalizată de o societate intolerantă și lipsită de perspectiva asumării ființei umane, cu sau făra dizabilitate, ca dar suprem al lui Dumnezeu față de întreaga Sa creație.

Citește mai multe articole despre: bacău, 3 decembrie 2018