Ziua internațională a persoanei vârstnice, la Centrul social – medical de la Hârja

În fiecare an, la data de 1 octombrie, se celebrează excelența în gerontologia socială prin valorizarea persoanei vârstnice. După Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisului Centrului social – medical pentru persoane vârstnice din Hârja, bătrânii și personalul specializat în terapiile ocupaționale, alături de kinetoterapeuții și asistenții sociali ai instituției au desfășurat mai multe ateliere de lucru, pictură pe sticlă, jocuri interactive și alte activități recreative. Nu a lipsit sărbătoarea câmpenească, cântecul popular și voia bună.

DENUMIRE SERVICIU SOCIAL:

Centru rezidențial social – medical pentru persoane vârstnice

DESCRIERE:

Complexul rezidențial pentru persoane vârstnice – Hârja și-a început activitatea social-filantropică încă din anul 2006 cu binecuvântarea și implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului. Activitatea de îngrijire s-a dezvoltat de-a lungul timpului, având astăzi o capacitate totală de 105 de locuri distribuite în 3 corpuri separate, unul având construcția de tip P+E+M.

Serviciile furnizate asigură persoanelor vârstnice o îngrijire integrată, bio-psiho-socio-spirituală, scopul final fiind creșterea calității vieții persoanelor vârstnice.

Scopul serviciului vizează în principal îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice prin implicarea acestora în diferite tipuri de terapii care vin în întâmpinarea tuturor problemelor ce apar la vârsta a treia: terapie psiho-socială, terapie de recuperare și reabilitare (kinetoterapie), terapie medicală, terapie ocupațională și terapie spirituală.

Proiectul rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice urmărește asigurarea unei bătrâneți demne și sigure.

BENEFICIARI :

105 persoane vârstnice din 13 județe ale țării, diagnosticați cu preponderent cu boli din spectrul paliativ, cardiovasculare, AVC, diabet, precum și boli asociate degenerescenței.

DOTĂRI

Centrul oferă condiții de cazare în camere de 1, 2, sau 3 persoane, în funcție de nevoia de socializare și de interacțiune a beneficiarilor. Camerele pot fi personalizate de fiecare beneficiar în parte pentru ca acomodarea la noul mediu instituțional să fie cât mai ușoară.

Centrul este dotat pentru a facilita acordarea serviciilor de îngrijire: Sistem de apelare asistente/nurse calling; Sistem sonorizare; Sistem supraveghere video pe coridoare; TV/cameră; Baie/cameră; Ascensor; Instalație avertizare incendiu; Acces la computere și internet wireless; Bibliotecă cu acces la peste 5000 de volume; Ambulanță dotată conform standardelor pentru transportul beneficiarilor la unitățile spitalicești; Sala de kinetoterapie și fizioterapie; Cabinet medical dotat conform standardelor, cardiologie și  ecografie generală ;  Zonă de relaxare în aer liber (parc); Acces la activități ergoterapeutice și de terapie ocupațională: atelier de croitorie, atelier de lumânări decorative,olărit, război de țesut, atelier de obiecte handmade, teatru, cor creștin, fermă de animale, seră de legume, brutărie și patiserie.

 

PERSONAL  ANGAJAT:

  • 70 de angajați : Director, asistent manager, preot duhovnic, administrator, medici, asistenți sociali, psihologi, infirmieri, îngrijitori bătrâni, lucrători sociali, bucătari, personal de întreținere clădiri și spații verzi, paznici.
  • 550  de voluntari / an scolar - universitar :  400 elevi de liceu și studenți ; 150 de cadre didactice.

ACTIVITĂȚI:

  • Îngrijire de bază: igină corporală, menaj, etc.;
  • Hrană: de 3 ori pe zi și 2 suplimente;
  • Recuperare medicală de specialitate: boli interne, neurologie, diabetologie, cardiologie;
  • Recuperare motrică: kinetoterapie, fizioterapie și gimnastică medicală: activități de grup sau individuale;
  • Activități ergoterapeutice și de terapie ocupațională: atelier de croitorie, atelier de lumânări decorative,olărit, război de țesut, atelier de obiecte handmade, teatru, cor creștin, fermă de animale, seră de legume, brutărie și patiserie ;
  • Pelerinaje ;
  • Activități religioase : Zilnic Sf. Liturghie, acatistul zilei și rugăciunea de seară, Sf. Spovedanie, Sf. Maslu, citire din sf. Scriptură și Sf. Părinți, Cateheză specifică vârstei și diagnosticului ;

MĂRTURII :

Z.S. – Beneficiar al centrului rezidențial

Mă aflu în acest centru de 3 ani. În tot acest timp am beneficiat de condiiții de viață mai bune decât le-am avut acasă. La „noi”, cum ne place să spunem, suntem „acasă” pentru că totul este ca acasă. Condițiile în care trăim, ne ajutăm să ne suportăm bătrânețea mai ușor.

M.G. - Beneficiar al centrului rezidențial

Sunt la Hârja din prima zi când s-a deschis prima clădire, în luna mai 2006. Încă de atunci, părintele, personalul de îngrijire și toți voluntarii mi-au arătat că sunt apreciată, iubită și că suntem o familie. Desi am copii, ei sunt plecati departe și pentru mine aceasta este a doua familie care mi-a întins o mână de ajutor. Nu aș vrea să plec niciodată de aici decât pe ultimul drum. Dumnezeu să le dăruiască sănătate tuturor !

N.G. - Beneficiar al centrului rezidențial

Aici primim atenția cuvenită. Suntem bătrâni dar respectați pentru tot ceea ce am făcut pentru societate în anii din urmă. Avem parte de îngrijire și atenție deosebită, hrană naturală de la ferma asociației, legume de la sera noastră și fructe din livada proprie. Pâinea se face la patiseria centrului iar prăjiturile la patiseria noastră. Mâncarea ca mâncarea dar cel mai important lucru pentru mine și pentru mulți alții ca mine este că în fiecare zi mergem la Sf. Liturghie dimineața, unde se roagă pentru noi mai mulți preoți tineri, în fiecare  zi câte unul, după cum este programat și seara avem fie vecernie, fie rugăciunea de seară. Parcă trăim în rai. Suntem spovediți în fiecare zi, este duhovnic care trece zilnic pe la noi, ne citește din Biblie, din cărți sfinte și ne explică cum e cu credința. Deși sunt bătrân, în fiecare zi aflu lucruri noi. Poate că reușim si noi să ne pregătim pentru moarte și să ajungem în Rai. Doamne ajută !