Ziua internațională a mediului, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

În data de 5 iunie 2018, în contextul Zilei internaționale a mediului, a fost finalizat Proiectul de ecologizare „Hârja, colț de rai” început pe 1 mai a.c., aflat la a doua ediție.

Timp de 5 săptămâni copii din școlile oneștene partenere: Școala „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, Colegiul Național ”D. Cantemir”, Colegiul Național „Gr. Moisil”, dar și Școala Gimnazială Oituz, „Copiii în sânul familiei”  au trimis spre Hârja aproape 500 de voluntari, și 50 de cadre didactice, având toți același gând de a igieniza și reda frumusețea  zonei. La acestea s-au alăturat copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul – Hârja” care au deschis drumul acestui proiect anul acesta, alături de „Copiii în sânul familiei” și elvii Școlii Gimnaziale din Oituz, ce au ținut pasul cu noi fiecare sâmbătă.  

Pentru a încuraja și a susține ideea de ecologizare, de respect pentru tot ceea ce ne înconjoară, pentru aproapele nostru, am urmărit ca acest proiect să fie însoțit și de alte activități de creație: poezie, eseuri, creații plastice, toate sub motto-ul „Nouă ne pasă de natură”, lucrări ce au fost premiate în ziua de 5 iunie 2018, la finele proiectului, în urma aprecierii lor de către o comisie de corectare. De asemenea, fiecare grup care a participat, a fost învitat să realizeze o piesă din marele puzzle afișat pe toată perioada de derulare a proiectului, creând astfel imaginea pe care dorim să o aibă natura (mediul în care trăim).

Obiectivul general al proiectului este oferirea unei educații ecologice, care își va atinge scopul atunci când copiii de astăzi și adulții de mâine vor fi convinși de necesitatea ocrotirii naturii și vor deveni factori activi în acțiunea de conciliere a omului cu natura. Proiectul oferă posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică prin care să cultivăm interesul și dragostea tinerilor pentru lumea înconjurătoare, pentru protejarea mediului. Totodată, urmărește responsabilizarea tinerilor față de importanța protecției mediului înconjurător, conturarea deprinderilor și a atitudinilor de a prețui și respecta mediul prin comportamente civilizate, dar și sensibilizarea cetățenilor privind importanța mediului înconjurător.

Data de 5 iunie a fost marcată de Simpozionul „Nouă ne pasă de natură” la care au participat reprezentanți de la toate școlile partenere, reprezentanți ai Primăriei Oituz, alături de doamna Maria Ionoș, reprezentantă a Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, ce a venit să încurajeze, să susțină lupta noastră împotriva indiferenței, să amintească de consecvența faptelor noastre ce trebuie să rămână încrustate în propria noastră ființă ca semn de respect față de aproapele și față de noi înșine.

La acest Simpozion au fost premiate lucrările copiilor: eseuri, desene, bricolaje, poezii, toate pe tema mediului înconjurător și a protejării lui. Premiile acordate au fost confecționate la Centrul de zi „Sf. Dionisie Exiguul” al asociației de la Hârja, constând în tablouri din natură pictate pe sticlă, lumânări, toate având aceeași amprentă – natura.

Au fost premiați de asemenea și partenerii acestui proiect: Primăria Oituz, S.B. – Gh. Afinul SRL care s-au implicat zi de zi alături de copii, fiindu-le aproape în momentele mai dificile ale operațiunii pe teren.

Tuturor le mulțumim pentru efortul pe care l-au depus, fiecare după putere sa, dorind pe viitor să rămânem mereu aproape pentru o natură mai curată și mai pură. Dacă pe vremuri, un Ștefan ridica poporul pentru apărarea granițelor și a credinței creștinești, astăzi avem datoria să pastrăm curat ceea ce ei au câștigat cu prețul vieții. Să nu răspundem cu indiferență sentimentelor mărețe de altădată (Florentina Ion).