Ziua internațională a iei la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Amintirea anilor triumfători de altădată, a Unirii Principatelor Române, a trudei românului pe glia sa, a valorilor românești, stă țesută pe iile fetelor și cămeșile feciorilor, a celor care cu inimi neînfricate au cerut prin faptă și cuvânt - UNIREA.

Multiplele simboluri tradiționale regăsite în arta și cultura românească, paleta de culori utilizate, vorbesc de un neam puternic, ce a sperat mereu la ajutorul divin, redând prin culori și semne valoarea sa ca popor. Alături de popoare ca Albania, Rusia, Bulgaria, Ungaria și altele ce și-au redat istoria și tradiția prin portul popular, am serbat astăzi Ziua internațională a iei la sediul Așezământului „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cinstită cu bucurie de către toate popoarele la data de 24 iunie.  Într-un spațiu restrâns s-au adunat copii de pe valea Oituzului, de la Centrul de zi „ Sf. Dionisie Exiguul – Hârja”, coordonați de părintele Ilarion Mâță, ce a deschis evenimentul printr-o rugăciune de pomenire a făuritorilor Marii Uniri, urând bun venit invitaților din apropiere: copiilor din satul Ferăstrău, aflați sub oblăduirea părintelui Daniel Ion și tinerilor de la Poiana Sărată, conduși de părintele Sinel Lăzărel. Serbarea a debutat cu un cuvânt de început susținut de părintele director Ilarion Mâță, urmat de un Power Point realizat de unul dintre voluntari și fost beneficiar al Centrului de zi- Bianca Sandu, elevă a Colegiului Național „G. Moisil” din Onești. În expunerea sa a prezentat etimologia cuvântului „ie”, componentele costumului popular românesc, alte popoare care au de asemenea ia, ca și componentă principală a portului popular.

Ca invitat din partea Așezământului și a satului Hârja, Tanti Țica (93 de ani) ne-a prezentat portul din această zona moldovenească, amintindu-și de anii copilăriei, ani în care a purtat cu mândrie haine tradiționale țesute de bunica sa. Ca reprezentant al Ardealului, Poiana Sărată a avut ca reprezentanți copiii satului ce au prezentat portul personal, urmați fiind de părintele Sinel Lăzărel și de doamna Educatoare Mariana Popescu și Marian Petrescu, Vicepreședinte al Asociației „Sf. Ilie” Poiana Sărată. 

Portul din zona Munteniei, ținutul Vrancei, a fost o altă piesă a sărbătorii, care a fost adus din zona Vrâncioaiei, direct de la bunica satului care încă mai țese gânduri și speranțe pe portul său.

Ca și activitate creativă, copiii au fost invitați să deseneze sau să picteze pe sticlă motive tradiționale întâlnite în de-a lungul prezentării, lucrări ce vor fi prezentate la expoziția ce va avea loc luni, 2 iulie 2018, cu ocazia cinstirii Sf. Voievod Ștefan cel Mare, ocrotitorul instituției social - filantropice de la Hârja.

Mulțumim celor care au participat la această sărbătoare și sperăm că ziua și-a atins obiectivul, acela de a păstra respectul și dorința de a prezenta cu cinste portul popular.

(Florentina Ion - Coordonator al Centrului de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul -Hârja)