Zilele Parohiei "Precista", la Bacău

5 August 2019

Cea mai veche biserică din Cetatea Bacăului, „Precista ”, ocrotită de peste cinci veacuri de către Maica Domnului, îmbracă haină de sărbătoare în perioada 9-15 august 2019.

În acest răstimp, se va desfășura cu ocazia hramului „Adormirea Maicii Domnului”, evenimentul cultural-duhovnicesc „Zilele Precistei la Bacău”.

Manifestările vor debuta în dimineața zilei de vineri, 9 august 2019, când, după oficierea Tainei Sf. Maslu, va avea loc întâmpinarea solemnă a icoanei Maicii Domnului „Trihirusa” de la M-rea Neamț adusă la Bacău cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Ea va fi purtată pe brațe de către preoții slujitori ai parohiei și așezată apoi spre închinare în sfântul locaș, unde va rămâne până la data de 15 august 2019.

Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa) de la Mănăstirea Neamţ este o copie după icoana cu același nume de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779 -1794.

Duminică, 11 august 2019, Sf. Liturghie va fi oficiată de IPS Ioachim înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al bisericii, iar răspunsurile liturgice vor fi oferite de către Corul Psaltic „Filomelos” de la Biserica Voievodală din Borzești. „Zilele Precistei la Bacău” se vor încheia pe data de 15 august 2019,  de sărbătoarea hramului bisericii. Pe această cale, îi invităm pe toți credincioșii să participe la această săptămână duhovnicească, care se desfășoară sub ocrotirea și purtarea de grijă a Maicii Domnului. (Pr. Mihail Tomozei)

 

Citește mai multe articole despre: Zilele Parohiei