„Toacă și ie moldovenească” – cultură și cateheză la Schitul „Cuv. Eftimie cel Mare” din Târgu-Ocna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub îndrumarea Protoieriei Onești, prin părintele protopop Ioan Bârgăoanu, pe culmea Cireșoaiei din zona Tg Ocna, la întretăierea dintre Istorie și actualitate, s-a semnat, de ziua Martirilor Brâncoveni, 16 august 2016, actul de renaștere, în această zonă, a iei și a toacei ca mijloace de dăinuire a Neamului și a Bisericii în contemporaneitate.

Organizat într-un mod festiv, sub directa îndrumare a conducerii Protoieriei Onești și alături de Parohia „Schimbarea la Față” Poieni, prin părintele paroh Cristian Mazilu, precum și a Schitului „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, Poieni, Târgu-Ocna, prin părintele stareț protosinghel Claudiu Constantin Panțiru, momentul inaugural se dorește a deveni, în anii ce vin, o adevărată tradiție.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop de la Onești, în biserica din lemn a Schitului „Sfântul Eftimie cel Mare”, care a fost gazda acțiunii cultural-catehetice.

 „Prin costumele populare cu care erau îmbrăcați tinerii prezenți și nu numai s-a dorit a reînvia duhul strămoșilor ai căror fii și-au dat viața pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial. În umbra stindardului românesc, adunarea liturgică la vremea pomenirii eroilor și a tuturor celor adormiți părea că unește trecutul și prezentul în nădejdea unui viitor plin de speranța reînvierii unui neam prea oropsit de apăsarea vremilor”, a declarat Părintele Petru Roncea - responsabil pentru activități catehetice la nivel de protopopiat și membru în Comisia de jurizare.

După Dumnezeiasca Liturghie a urmat concursul propriu-zis „Toacă și ie moldovenească”, participanții fiind împărțiți în trei grupe de vârstă: 8-11 ani, 12-14 ani și 15-18 ani. Într-o atmosferă de animație specifică unui concurs, juriul constituit a deliberat acordarea diplomelor și a darurilor pentru toți participanții. Prezența unor tineri din afara ariei jurisdicționale al Protoieriei Onești, respectiv din Bacău și din Iași a dat organizatorilor speranța că la edițiile următoare numărul participanților va crește și Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” va putea deveni o atracție și un loc special pentru evenimente cultural-catehetice în viitor.   (Pr. Daniel-Ionel Marari)