„În temniță am fost și ați venit la Mineˮ - în Parohia Păncești – Sascut

  În Duminica lăsatului sec de brânză numită și a iertării, întrucât textul Evangheliei duminicale face referire expresă la iertare ca un prim pas spre începerea Postului Mare așa cum se cuvine, la Biserica „Adormirea Maicii Domnuluiˮ din  Parohia Păncești – Sascut, s-a derulat o nouă etapă a programului eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mineˮ (a treia de anul acesta în Protoieria Sascut, după cele de la Țepoaia - paroh, preot Apetrei Liviu și Slobozia Bacău II - paroh, preot Grama Marian).

  Enoriașii Parohiei Păncești au avut ca oaspeți 16 tineri privați de libertate, din cadrul Penitenciarului Bacău, împreună cu care au intrat în comuniune în cadrul Sfintei Liturghii săvârșită de preoții parohiei împreună cu Pr. Mașala Daniel – capelan al penitenciarului și Pr. Albu Gabriel-Ciprian – asistent social al Protoieriei Sascut.

  În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PC Protoiereu Ioan Negoiță a vorbit celor prezenți despre rolul deosebit de important al iertării aproapelui nostru în iconomia mântuirii, întrucât iertarea proprie depinde de iertarea acordată semenului; pentru ceea ce ne-a greșit semenul în mod personal trebuie să-l iertăm indiferent de gravitatea răului pricinuit, dar pentru faptele antisociale, cel vinovat trebuie să suporte consecințele legii, pentru înfăptuirea dreptății.

  A urmat un program cultural prezentat de elevi ai școlii din localitate, care în vers și cântec au subliniat unitatea de limbă, cultură, tradiții și credință a tuturor românilor indiferent de zona unde locuiesc, între oaspeți aflându-se tineri din diverse zone ale țării (coordonatori: Prof. Cerbu Mariana- Gabriela și Înv. Dragomir Anica).

  În contextul în care astăzi tot mai multe atacuri se îndreaptă împotriva familiei, la împlinirea a 40 de ani de cununia religioasă oficiată în această biserică, familia Imbrea Ștefan și Maria a fost felicitată de cei prezenți, urându-li-se ani mulți împreună și de acum înainte.

 A urmat o agapă la care au participat alături de oaspeți  și elevii prezenți, pentru a face cunoștință cu aspectele negative ale unor fapte care atrag răspundere în fața legii, cu consecințe ce duc până la privarea de libertate.

   În cuvântările ținute de către preotul capelan, protoiereu și consilierul educațional al penitenciarului, s-a atras atenția celor prezenți la modul cum trebuie abordată relația cu semenii noștri sau asupra comportamentului fiecăruia în așa fel încât să nu se ajungă la privarea de libertate. Unul dintre tinerii oaspeți a îndemnat elevii prezenți să urmeze întru totul sfaturile părinților și ale educatorilor, chiar dacă uneori li se pare că acestea nu sunt după cugetul lor pentru că altfel sunt pe o cale greșită.

     A fost o experiență unică atât pentru cei maturi prezenți la slujbă, dar mai ales pentru elevi, întrucât au constatat „pe viuˮ ce consecințe atrage după sine încălcarea legii.

  După ce elevii au împărțit câteva daruri oaspeților, s-a convenit ca următoarea etapă a acestui program în Parohia Păncești să se deruleze la Penitenciarul Bacău, prin deplasarea aici a unui grup de elevi din localitate, pentru a se edifica mai profund  asupra urmărilor faptelor rele.   (Pr. Albu Gabriel-Ciprian – asistent social Protoieria Sascut).