Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești la Roman

14 Februarie 2017

Astăzi, 14 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, unde a participat la Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Moineşti. Cu această ocazie a oficiat Dumnezeiasca Liturghie, fiecare preot participant fiind împărtășit de către Ierarh cu Sfintele Taine. Tot acum, Arhipăstorul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Andrei Iscu pe seama Parohiei Cetățuia și întru preot pe tânărul teolog Victor-Nicolae Matei, pe seama Parohiei Leontinești, ambele unități de cult fiind din Protopopiatul Moinești.

Peste o sută de preoți aflați sub coordonarea PC Pr. Protopop Costel Mareș au venit la primele ore ale dimineții la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman pentru a se întruni în Sinaxa anuală cu Chiriarhul locului. 

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinția Sa a vorbit preoților despre importanța întrunirii sinaxei:

„Întrucât astăzi am făcut pomenire și de cei morți și de cei vii, am simțit încă odată că Biserica este totdeauna una sfântă, că sfânt este Capul ei care a întemeiat-o, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Îl El nu este decât un prezent continuu și dătător de viață și totodată plin de lumină. Astăzi facem și pomenirea Patriarhului Teoctist, de la a cărui naștere s-au împlinit 102 ani și a Episcopului care l-a hirotonit în catedrala aceasta, Ilarion Mircea Băcăuanul, de la a cărui naștere în ceruri s-au împlinit luna aceasta 67 de ani. Am o mare bucurie și o mare mulțumire când ne întâlnim în contextul iubirii lui Dumnezeu și în contextul Sfintei Euharistii care de fapt este esențial și primordial, o lucrare liturgică pe care dumneavoastră o săvârșiți în parohiile unde slujiți.”

Vorbind preoților adunați la Sinaxă, IPS Părinte Arhiepiscop a mai spus:

„Iată ce responsabilitate mare avem în această lume în care ne pregătim pentru viața cea veșnică. Așadar, să plecați de la Catedrala arhiepiscopală cu acea energie sporită, cu care ați voi ați fost chemați la această treaptă de slujitori ai Tainelor lui Dumnezeu. Ce poate fi mai sublim, mai diafan, decât aceea de a fi miniștri ai Tainelor lui Dumnezeu pe care le-a rânduit să le facem în biserica de pe pământ?”

La finalul Sfintei Liturghii pr. Ovidiu Hereș de la Parohia Valea Șoșii și pr. Georgel Lungu de la Parohia Lăloaia au fost hirotesiți în treapta de iconom stavrofor. Totodată, la recomandarea părintelui protopop șefii de cercuri pastorale au primit din partea Ierarhului diplome de excelență, iar câțiva preoți care s-au remarcat prin desfășurarea unor activități misionar pastorale deosebite în parohiile încredințate, diplome de onoare. La rândul lor, preoții din Protopopiatul Moinești au oferit Catedralei arhiepiscopale un set de Sfinte Vase lucrate în atelierele Patriarhiei Române.

După cuvântul de mulțumire rostit de părintele protopop Costel Mareș, preoții și credincioșii prezenți, în glasuri de cântări duhovnicești și în sunetul clopotelor s-au îndreptat spre mormântul unde este depus trupul Arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire, iar prinoasele au fost oferite grupului de tineri veniți specal pentru acest eveniment din localitatea Ruginoasa - Neamț, locul de naștere al iararhului. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Theotokos” a preoților moineșteni.

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită a preoților la Brutăria „Betleem”, la Fabrica de lumânări „Sf. Fotini” și la Atelierul de Veșminte „Cămașa lui Hristos”, obiective aflate în administrarea Centrului eparhial Roman.

Transportul preoților moineșteni la cea de-a șaptea sinaxă anuală a fost asigurat de Agenția de Turism Meteora Tour a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

(Pr. Daniel Marari)

Citește mai multe articole despre: IPS Ioachim, protoieria moinesti, Sinaxă Anuală, februarie, 2017