Simpozion Judeţean la Şcoala „Ion Creangă” din Bacău

Asociaţia Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, a organizat vineri, 16 decembrie, la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din Bacău, sub egida „Credinţă-Cunoaştere-Educaţie” un Simpozion Judeţean.

Gazda întâlnirii a fost doamna director Florentina Vieru alături de pr. Daniel Popa.  La eveniment a fost prezent și Pr. Ionuț Căsăneanu, Inspector pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Bacău. Invitați de către organizatori pentru a participa la întâlnire au fost cadrele didactice din şcoala gazdă, profesori de religie din judeţ, preoţi, alături de părinţi ai elevilor de la Şcoala Gimnazială băcăuană.

În contextul în care anul 2016 a fost  “Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului  Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”,  primul conferențiar al întâlnirii, pr. Nicolae Hurjui, paroh la Catedrala „Înălţarea Domnului” din Bacău a susținut un referat despre „viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul”. În continuare, doamna profesor Livia Liliana Sibişteanu a făcut o incursiune în istorie pentru a prezenta „rolul tipografilor bisericeşti în dezvoltarea conştiinţei naţionale româneşti”.
Într-o frumoasă pledoarie care susține necesitatea abordare interdisciplinară a demersului didactic, părintele diacon lector univ. dr. Adrian Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, a prezentat  lucrarea cu tema „Universul, Viaţa, Omul. Câteva descoperiri ştiinţifice recente şi locuri din reflecţia filosofică relevante în educaţia şi formarea spirituală”.
Discursul părintelui diac. Adrian Sorin Mihalache a stimulat intervenţii captivante din partea auditorului, adăugând vitalitate întâlnirii și au dat prilejul celor prezenți să mulţumească pentru hrana spirituală oferită la vreme de post şi colinde, în vecinătatea marii sărbători a Naşterii Domnului.
În același context părintele diacon Adrian Sorin Mihalache a prezentat şi cele două volume ale cărţii „Lumina Celui nevăzut”, o lucrare interdisciplinară, incitantă şi actuală prin tematica abordată sub genericul „credinţă şi ştiinţă”. Scrisă în stil enciclopedic, lucrarea pune împreună datele ştiinţelor naturii şi perceptele teologice asupra Creaţiei, evidenţiind numeroase locuri de convergenţă, care însumează „dialogul a două linii de gândire şi comportament care au traversat istoria.” (acad. Solomon Marcus).
Simpozionul Judeţean „CREDINŢĂ-CUNOAŞTERE-EDUCAŢIE”, este la cea de a doua ediţie, fiind organizat sub egida Asociaţiei Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău. (pr. Daniel Marari)