Sfințirea Monumentului înălțat în cinstea eroilor din Parohia Scărișoara, Protoieria Sascut

Duminică, 11 noiembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, biserica cu hramul Sfântul Dimitrie din satul Rogoaza, Parohia Scărișoara, a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a comemora așa cum se cuvine CENTENARUL MARII UNIRI 1918-2018.

După lucrările de înfrumusețare a curții bisericii și zidirea unei clopotnițe noi, a unui monument înălțat în cinstea eroilor neamului, la invitația părintelui paroh Ailenei Silviu, satul a primit în data de 11 noiembrie  oaspeți de seamă, personalități centrale și locale, care au venit cu dragoste să fie alături, spre a desăvârși eforturile pentru finalizarea proiectelor.

Părintele Vasile Abageru, secretar al Protoieriei Sascut, delegat din partea părintelui Protopop Negoiță Ioan, împreună cu un sobor de preoți a săvârșit slujba de sfințire a celor două edificii. Momentul sfințirii a fost precedat de alocuțiunile pe care distinșii oaspeți dintre autoritățile centrale și județene le-au rostit pentru a sublinia importanța momentului festiv. 

A urmat dezvelirea monumentului pe care sunt trecute numele celor care au luptat în cele două războaie de reîntregire națională și care au fost locuitori ai satelor Rogoaza și Fofaza. 

După ce s-a săvârșit slujba de sfințire a fost prezentat un moment artistic realizat de elevii Școlii Gimnaziale Corbasca, pregătiți de d-na profesor Amelia Duca și Pr. profesor Răzvan Lucinschi, alcătuit din cântece și poezii patriotice.

Apoi a urmat programul realizat de d-na Maria Ursu, împreună cu elevii domniei sale, în care prin cântec popular patriotic, a încălzit sufletește prin cuvintele dragi despre dragostea de țară și neam.

Sărbătoarea de astăzi a omagiat și o personalitate politică a începutului de secol XX, care prin familia din care se trage are legături cu satul Rogoaza - Constantin Diamandi. Domnia sa a desfășurat o importantă lucrare diplomatică în timpul Primului Război Mondial și după aceea, prin strădania sa România a reușit să obțină recunoașterea dreptului de unire a tuturor teritoriilor locuite de români din partea marilor puteri europene. 

 În anul 1914, ca ministru plenipotențiar al României la ambasada din Petrograd, a reușit să încheie un acord cu Imperiul țarist, prin care Rusia recunoștea dreptul României de a anexa teritorii din Imperiul Austro-Ungar locuite de români. Această înțelegere este cunoscută în istorie sub numele ”Acordul Sazonov-Diamandi”. 

Astfel s-a început în plan diplomatic marea operă de unire care a culminat cu 1 decembrie 1918. Tot dânsul este numit ca al doilea reprezentant al României la Pacea de la Paris din 1919, remarcându-se prin stăruința cu care a insistat ca să fie recunoscute meritele țării noastre în apărarea păcii în Europa și dreptul românilor a fi uniți prin propria voință. Pentru toate aceste străduințe, care au contribuit major la efortul național de Unire, se cuvenea ca memoria sa să fie evocată de către comunitatea noastră. De aceea numele său stă la loc de cinste așezat pe monumentul ridicat. 

Biserica din Rogoaza este mândră că a găzduit această sărbătorire a Centenarului Unirii, chiar dacă este cea mai mică localitate din comuna Corbasca. 

La finalul festivității, părintele paroh a mulțumit d-lui primar Nicușor Andone-Pușcașu care a sprijinit financiar, moral și prin grija căruia s-a înălțat monumentul, precum și distinșilor invitați care au participat: d-l Gheorghe Popa, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Culturii, d-l Nicolae Popa, director AFIR și fiu al satului, d-l Constantin Dunava, deputat în Parlamentul României, d-l Silviu Pravăț, vice-președinte al Consiliului Județean Bacău, precum și tuturor fiilor satului și ai comunei Corbasca care au fost alături.

Pr Ailenei Silviu