Sfințirea monumentului dedicat Episcopului Teodosie Atanasiu la Sascut

2 Octombrie 2017

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 30 septembrie a.c., în Parohia Sascut-Sat, Protoieria Sascut, a avut loc sfințirea monumentului dedicat Ep. Teodosie Atanasiu, unul dintre ierarhii Eparhiei Romanului, care a păstorit această episcopie între anii 1912-1923.

 La acest eveniment, cuprins în șirul de activități care comemorează efortul românesc din Primul Război Mondial pentru păstrarea unității de neam, credință și glie, au participat preoți din localitățile comunei  Sascut,  sub protia PC Pr. Protopop Negoiță Ioan, oficialități locale și credincioși. În cuvântul său PC Pr. Protopop Ioan Negoiță a subliniat activitatea Episcopului Teodosie ca vlădică la Roman,  reiterând faptul că „pastorația Episcopului Teodosie la Roman a coincis cu declanșarea Primului Război Mondial, eveniment de mare însemnătate pentru istoria țării, în urma cărora s-a înfăptuit statul român național, unitar. Episcopul Teodosie Atanasiu a trimis din palatul Episcopal scrisori pastorale clerului și credincioșilor prin care solicita solidaritatea cu cei aflați pe front. De asemenea, cu ajutorul preoților din parohii a făcut colecte de bani, alimente și haine pentru ostași și a cercetat spitalele unde erau sute de răniți, îmbărbătându-i și insuflându-le sentimentul patriotic”.

 Acest monument, care cuprinde bustul  Episcopului Teodosie, alături de icoana Mântuitorului și cea a Acoperământului Maicii Domnului, precum și un mozaic reprezentativ al Catedralei Episcopale de la Roman, s-a ridicat prin grija și sprijinul financiar al familiei Ing. Tănase Gheorghe, unul dintre urmașii  Ep. Teodosie și este așezat în localitatea Sascut-Sat în imediata apropriere a casei unde s-a născut vrednicul ierarh.  În cuvântul său de evocare, domnul Ing. Tănase Gheorghe a vorbit despre familia, copilăria și viața ierarhului Teodosie, precum și despre grija deosebită pe care a avut-o acest ierarh față de  familiile celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, conștientizând că o problemă foarte mare pe lângă viețile pierdute, era cea a copiilor orfani și a femeilor rămase văduve, care rămăseseră fără niciun sprijin. De aceea, ocrotirea orfanilor, cărora le-a oferit fără rezervă burse de studii, era o obligație morală față de jertfa părinților lor, pentru viitorul celor care au supraviețuit într-o țară unită, o responsabilitate civică, deoarece acei fii ai neamului puteau reprezenta partea bună a generației viitoare.

În încheierea acestui eveniment s-a săvârșit slujba parastasului pentru pomenirea Ep. Teodosie și a înaintașilor săi, înhumați în cimitirul Parohiei Sascut-Sat, dar și pentru pomenirea eroilor neamului căzuți pe câmpurile de luptă.

(Pr. Vasile Abageru)

Citește mai multe articole despre: sascut