Sfințire de troiță în Parohia Jevreni, Protopopiatul Onești

1 August 2019

Cea de-a doua zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, prilej de reactualizare a relației dintre Mântuitorul Hristos și lume prin mijlocirea Maicii Sale Preacurate, în Parohia Jevreni, cler și popor s-au adunat împreună în rugăciune.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a săvârșit slujba de sfințire a unei troițe de către un sobor de preoți sub protia protoiereului de Onești, părintele Ioan Bârgăoanu. 

Situată pe Culmea Petricica, ce străjuiește cursul mijlociu al râului Trotuș, troița nou construită este una de dimensiuni impresionante, având peste 11 metri înălțime și o deschidere a brațelor de 5 metri. Inițiativa părintelui paroh Mircea Enache a fost susținută de Primăria și Consiliul local al Comunei Ștefan cel Mare, de familia Bontaș Dorel și Simona Elena, precum și de alți credincioși.

Slujbei de sfințire i-a urmat Parastasul pentru eroii neamului din localitate, mulți dintre ei căzuți în Primul Război Mondial. 

În cuvântul de învățătură de la final, părintele protoiereu a explicat celor prezenți câteva aspecte legate de cinstirea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, precum și faptul că în ziua de 1 august Biserica prăznuiește scoaterea acestui simbol al identității creștine universale, după o veche tradiție constantinopolitană.

De asemenea, în cuvântul de mulțumire, părintele paroh a subliniat faptul că înălțarea unei asemenea troițe este strâns legată de opera Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii Parohiei Jevreni.

Citește mai multe articole despre: Protoieria Onesti, Parohia Jevreni, Sfințire Troiță, 1 august, 2019