Sfințire de biserică în filia Boiștea a Parohiei Heltiu

6 Mai 2018

În urma finalizării lucrărilor de construcție a bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Parohia Heltiu, sat Boiștea, comuna Căiuți, Protopopiatul Onești, în data de 6 mai 2018 avut loc slujba de sfințire a lăcașului de cult ce a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. După sfințire s-a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, la care au participat oficialități locale și un sobor de preoți coordonat de către Părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești.

La primele ore ale dimineții de duminică, 6 mai a.c., credincioșii din satul băcăuan Boiștea din cadrul Parohiei Heltiu a Protopopiatului Onești, alături de preotul paroh, au primit în mijlocul comunității lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim care a binecuvântat și sfințit munca și strădania lor de a zidi Casa Lui Dumnezeu.

În cuvântul său, ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a explicat semnificația pericopei evanghelice și a îndemnat pe cei prezenți la trăirea sinceră a credinței ortodoxe.

În această duminică se face convorbirea dintre Domnul Hristos și femeia samarineancă, dialog cu un conținut teologic profund. Samarineanca sau Fotini este acea luminiță care s-a aprins de către Hristos în convorbirea consemnată de Evanghelie, ea devenind primul apostol al cetății Samaria. Așa și noi, astăzi, să aprindem din candela lui Hristos care luminează tuturor și pe care nici vânturile și nici primejdiile nu o sting, lumina dragostei în sufletele noastre și să dialogăm cu Cerul  prin faptele bune pe care trebuie să le facem constant.

Ierarhul a voebit totodată despre lăcașul de cult care a fost sfințit:

Hristos Cel mort și înviat este capul bisericii. De astăzi, prin sfințirea ei, considerați că Biserica dumneavoastră este o poartă a Cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. Astăzi, scriem împreună cu dumneavoastră o pagină de istorie. În această curte sunt de asemenea moșii și strămoșii dumneavoastră înmormântați, care au lăsat credința lor, tezaurul liturgic și spiritual urmașilor și s-au dus la Domnul. De acolo ei ne privesc, căci continuăm lucrarea lor sfântă în lumea aceasta zbuciumată și care parcă este un labirint din care nu mai ieșim și suntem ghidați doar de Sus către viața cea veșnică.

La final, părintele paroh Constantin-Cornel Jupenschi a mulțumit Bunului Dum­ne­zeu pentru toate bine­fa­ce­rile primite, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintelui protopop, preoților împreună slujitori, precum și credincioșilor prezenți la slujbă. Pentru deosebitele lucruri care le-a realizat, preotul paroh a fost hirotesit iconom stravrofor. Același grad onorific a primit și fostul preot paroh Ovidiu Herbei, de la parohia Negoiești, Protopopiatul Onești.

Chiriarhul a rostit și un cuvânt de binecuvântare încheiat cu felicitări aduse preotului din această comunitate și credincioșilor prezenți pentru deosebitele lucrări realizate în parohia lor. Persoanelor care au adus o contribuție acestor lucrări li s-au înmânat câte o Distincție de vrednicie din partea Ierarhului.

(pr. Daniel Marari)